Investering i hinkarna

Hej

Jag månadssparar idag i nybörjarportföljen som jag hade tänkt ha som en bas i mitt sparande men känner att jag skulle vilja utvidga mitt sparande i framtiden till nästa hink enligt fyra-hinkar-principen.Men min tanke är då om man ska fortsätta månadsspara i nybörjarportföljen och bara fördela den totala sparkvoten.

Säg att jag månadsparar 10 000 i nybörjarportföljen idag, Ska jag flytta över så jag sparar ex 5000 fortsatt i nybörjarportföljen och lägger 5000 på något annat.I artikeln hinkarna skrivs det som att man ska fylla på hinkarna från varandra om dom tar slut vilket låter väldigt konstigt. Jag vill ju vara långsiktig och kontinuerlig så jag investerar både i låg och hög kurs.Det känns som jag tänker fel någonstans men kan inte sätta fingret på det

Tanken med de första två hinkarna är ju att man har en målsumma som dom ska uppnå, exempelvis 50 000 i bufferthinken och 300 000 i mellanriskhinken. När dom är fulla börjar man med hink tre, passiva hinken och den kan egentligen bli hur stor som helst.

Om du behöver ta pengar från bufferthinken så fyller du på från lönen i första hand och mellanriskhinken i andra hand. Blir det då aldeles för lite i mellanriskhinken fyller man från passiva hinken men bara om man verkligen måste.

 

Så tänker jag iallafall.

Okej, så om du i ditt exempel har kommit upp i 300 000 i mellanriskhinken så slutar du fylla på med pengar där och börjar med nästa hink.

Om summan sjunker pga att börsen går ner till 200 000 hade du börjat fylla på med pengar igen då?
Och samma om den ökar till 400 000 balanserar du om och flyttar över de 100 000 till nästa hink?

Jag sätter ett spann (inte en hink-spann :wink: ) på hinkarna. I exemplet skulle jag kanske säga att i mellanriskhinken är mitt spann 40 000kr. Dvs går hinken över 320 000kr så flyttar jag 20 000 till passiva hinken. Om mellanriskhinken går under 280 000kr så fyller jag på den från lön och bufferthink, sen fokuserar jag på att fylla upp bufferthinken igen.

Passiva hinken är ju den som kan generera mest pengar men också har högst risk. De första två hinkarna är till för att skydda mot den risken så att pengarna där kan jobba i fred utan att du får panik när den rör sig nedåt och för att du inte ska nalla på den när den går uppåt.