Investmentbolag kontra sverige fond?

Hej!Tack för en fantastiskt bra blogg! Jag är en ny följare som hunnit gå igenom de flesta inlägg och kan redan nu säga att jag kommer förhoppningsvis göra färre dumma grejer gällande ekonomi utifrån allt jag lärt mig här, så tack!Min fråga gäller tiltningen mot den svenska börsen kontra att bara placera pengarna i en global indexfond. Det verkar finnas lite skäl till varför vi ska göra det, ex att vi bor i Sverige, konsumerar här och handlar i SEK osv. Då har jag sett att fördelningen mot Sverige skulle kunna vara ex. 20% av den totala portföljen.Så min fråga blir då varför välja en Svensk index fond istället för att investera sina 20% i investmentbolag, utan avgift och med aktieutdelning? Då köper man ju in sig i flera stora bolag, ofta till substansrabatt. Kan investmentbolag således vara ett substitut till en Sverige fond?Mvh // Mikael

Hej!

Ja, jag tycker att aktier i några investmentbolag kan vara ett substitut till en sverigefond. Som du skriver slipper man avgifter och även små avgifter gör skillnad i långa loppet. Dock kostar det courtage att köpa aktier, så vid alltför små belopp kan det kosta en del. Och att få utdelningar utbetalade istället för att de återinvesteras automatiskt innebär att det krävs en lite större arbetsinsats.

Min uppfattning är att investmentbolag har lite kraftigare rörelser än börsen i stort; de går upp lite mer när börsen går upp och ner lite mer när börsen går ner. I långa loppet kan det alltså löna sig bra, men till en viss risk.

På det stora hela tror jag mest att det hela blir en smaksak. Vill man äga aktier eller en fond?

Mvh Lukas

Jag gillar idén. Investmentbolag kan ses som substitut för småbolagsfonder. T.ex. 20% jämnt fördelat Investor, Industrivärden, Kinnevik, Latour och Lundbergs och 80% Avanza Global blir säkert jättebra. Avgiften kommer ligga på rekordlåga 0,104% för hela portföljen. Det är en väldigt bra proxy mot småbolagsmarknaden.

Som Lukas skriver kräver dock portföljen underhåll. Utöver årlig ombalansering även återinvestering av utdelningarna. Lyckligtvis brukar utdelningarna komma ungefär vid samma tidpunkt varje år (oftast maj).

Industrivärden och Lundbergs har delvis samma innehav, så varför inte ersätta en av dem med Bure eller Svolder istället? Latour handlas med dyr premie i dagsläget, men på lång sikt kanske spelar det inte så stor roll.

Det handlar om bara 30% eller 1,2% av portföljen som överlappar. Om du tycker det är ett problem, visst, välj ett annat. Bure och Svolder har en förvaltningsavgift på 0,55% respektive 1,00%. Jag valde investmentbolag just för att slippa småbolagsfondernas hutlösa avgifter.

Jag har aldrig fattat poängen med substansrabatter och premier. Inga studier jag läst kan förklara hur den bestäms annat än “subjektivt”. Det är ju inte direkt så att man kan extrahera de underliggande innehaven ur bolaget.

När vi väljer våra investeringsstrategier kan det vara väldigt olika. Man gör subjektiva val som passar best för sin egen riskbenägenhet och personlighet. Det är svårt att veta vad som är objektivt sett det bästa alternativet när det finns så många väldigt bra att välja mellan. Det viktigaste är dock att alltid sålla bort de värsta valmöjligheterna och inte fastna i sin egen smak när det gäller de bra.

När jag väljer investmentbolag tittar jag på fördelningen mellan stora och småbolag samt att det finns god spridning mellan olika branscher. När det gäller svenska investmentbolag tänker jag inte på avgifter överhuvudtaget, men jag tittar på i vilken fas bolagen är, dvs., alltid när det gäller aktier köper jag bara i uppåtgående trend. Men som sagt, när det gäller olika investeringsstrategier kan vi vara väldigt olika.

Det är busenkelt att räkna substansvärdet på investmentbolag om de har endast börsnoterade bolag som tillgångar. Man kan räkna EXAKT vad tillgångarna är värda (i förhållande till marknadsvärdet).

Om investmentbolag däremot har också onoterade bolag i sitt innehav kan det bli lite knepigare att räkna substansvärdet för den delen. Då får det bli en kvaliciferad uppskattning - ”subjektiv” om du vill använda detta ord.

Tack Lukas och CL för era insiktsfulla svar!

CL: gillar att du omsatte tanken i ett praktiskt förslag, det ska jag ta mig en riktig funderare kring :slight_smile:

Lukas: kollade på poddavsnittet kring investmentbolag och fick egentligen där också svar på mina funderingar, men gillade din komplettering, så tack! :slight_smile: