Kapitalförsäkring, barn. Mitt barn är 18 år, dålig avkastning, vad gör jag nu?

Hej Jan och Caroline!

Har hittat till er först nu och är så tacksam för det! Mitt äldsta barn har precis fyllt 18 år (har tipsat henne om er och hon är redan betydligt mer insatt i sparande än vad jag har varit! Stort tack för detta! Kan vara det bästa jag gjort för mitt barn?)

Jag gjorde ju i alla fall 1 rätt som startade en kapitalförsäkring för ca 8 år sedan där vi sparar barnbidraget 2000 kr till båda barnen. Nu tycker vi att värdet är väldigt lågt? Räknat fram att snittavkastningen endast är 4% per år samt betalar vi ju en avgift på ca 700-800kr/kvartal?

Fonderna är SEB Strategi tillväxt, SEB hållbarhetsfond Europa Lux, SEB Global chans/Risk.

Utvecklingen känns ju inget vidare. Då pengarna är till insats till boende för båda våra barn kan vi spara ytterligare med en längre tidshorisont, ca 5 år för den äldsta och 10 år för den yngsta.

Vad rekommenderar ni att man gör i det här läget?

Alla tips tas tacksamt emot

Kul att du sparat till barnen. Och kul att de ligger i fonder. Bättre än vad de flesta föräldrar gör.

Ta gärna feedback från många personer. Men min åsikt är att SEB:s fonder verkar tråkiga och dyra.

Snitträntan på dessa tre fonder är 1,75 vilket är väldigt högt. Helst skulle jag föra över pengarna till Avanza. Det kommer också dottern uppskatta, speciellt om hon redan nu verkar intresserad! Avanza har en bättre sida/app för investering, och mycket billigare fonder.

Måste ni vara kvar på SEB hade jag tagit SEB Etisk Global Index som kostar 0.45%, men som är en globalfond och som gått bättre än era tre fonder.

På Avanza hade jag tagit Länsförsäkringar Global Indexnära. Och som svensk fond hade jag tagit Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Som alltid är investering en risk, och pengarna kan gå ner i värde också. Men en billig globalfond + Spiltan borde i de flesta lägen gå ner mindre än existerade tre fonder.

Tack Johan! Uppskattar mycket ditt utförliga svar!

Om Avanza, skall jag då starta en kapitalförsäkring hos Avanza att föra över till eller är det bättre med ISK i mitt namn?

Jag tycker du ska köra i kaptilförsäkring i barnens namn om nu pengarna ska vara barnens helt egna. Kör ISK i ditt namn om du vill bestämma vad pengarna går till. Är pengarna barnens idag så får du nog inte ens “ta tillbaka” dem.