Spara för min nyfödda dotter!

Hej och stort TACK för er fantastiska, informativa, kloka och lättförståeliga blogg! Har precis hittat till er och är som frälst.

Jag har tidigare enbart sparat pengar på kontot i vanlig form men har nu ”upptäckt” fondvärlden. Min dotter är fyra månader och jag önskar spara pengar som hon sedan får när hon blir myndig samt lite längre fram i tiden, men hade gärna sparat lite till mig och sambon med så fort jag får pli på detta. En sak i taget!

Har laddat ner Avanzas app och försökt läsa på om fonder så mycket som möjligt men dessa frågor kvarstår:

 1. ISK eller Kapialförsäkring för barn?

 2. Vilka fonder bör jag investera i?

 3. Behöver jag ändra några inställningar i Portföljgeneratorn eller låter jag Avanzas förinställningar kvarstå? Delar jag insättningen lika per fond eller lägger jag mer pengar i en fond och mindre i en annan?

 4. Vilka fonder rekommenderar ni för detta barnsparande som är långsiktigt och vilka rekommenderar ni när sparandet avser ca 3 år?

 5. Är 500:-/månad en tillräcklig insättning eller är det en för låg summa?

 6. Behöver jag göra något förutom att kontinuerligt sätta in pengarna? Hålla koll, ändra etc…?

Tacksam på förhand!

 1. Kapitalförsäkring barn
 2. 100% Länsförsäkringar Global Indexnära
 3. -
 4. 10% i aktier(fonder) för varje år pengarna kan lämnas ifred. 3 år är 30% Länsförsäkringar Global Indexnära och 70% AMF Räntefond Mix.
 5. Det är tillräckligt enligt mig.
 6. Se 4.
Grattis förresten.

Mvh

 1. "Globala Barnportföljen" passar bra som portfölj för detta sparandet, välj det istället för Avanzas portföljgenerator.

Hej,

Hur ser er ekonomi ut om du skulle gå bort?

Om ni inte är extremt välbärgade skulle jag faktiskt rekommendera Avanzas vanliga kapitalförsäkring istället för kapitalförsäkring barn. Det som skiljer är ordningen på förmånstagarna. I den vanliga kapitalförsäkringen kommer din sambo först, i barnvarianten kommer ditt barn först.

Syftet är att då kan din sambo förfoga över pengarna om du går bort. Om det skulle köra ihop sig ekonomiskt kan din sambo som sista utväg använda barnsparandet för att undvika att hen och barnet hamnar i en dålig situation. Det är viktigare att sambon och barnet inte hamnar i skiten när barnet växer upp, än att barnet kan köpa en lägenhet senare i livet.

Om du går bort och din sambo klarar ekonomin utan att nalla på barnsparandet så får ju barnet pengarna till slut.

Allt resonemang ovan bygger på att du litar på din sambo.

1 gillning

Hej!

Jag tycker att du ska fundera över sannolikheten att ni skaffar fler barn framöver och hur ni då ska göra för att det ska bli ett rättvist sparande för alla barnen. Det blir inte så lyckat om ni bara har råd med sparande åt det första barnet, eller om det får en så bra värdeökning att ni inte kan komma ikapp med sparande till kommande barn.

Att spara är så klart jättebra, men en idé kan vara att spara åt sig själv till en början och senare föra över till barnet/barnen. För egen del sparade jag och min fru bara åt oss själva fram till nyligen, när barnen fick varsin klumpsumma överförd som investerats i fonder. Och några fler barn ska det inte bli här… :slight_smile:

Man kan också fråga sig vad som är rättvist. Är det att varje barn får exakt samma summa på 18-års dagen? Eller är det rättvisast att de fått samma insättningar fram till 18-års dagen sen får de bestämma själva när pengarna ska tas ut? Beror nog också lite på hur långt det är mellan barnen.

Det kommer tyvärr aldrig bli helt rättvist hur man än gör, Jan har gjort en artikel om just detta där han väger för- och nackdelar.

Man kan resonera lite olika kring vad som är rättvist, men jag tycker det är svårt att kalla det för orättvist om alla barnen vid ett eller flera tillfällen får exakt lika mycket pengar, även om de är lite olika gamla vid det tillfället. Om det sedan resulterar i att de har olika stort kapital vid respektive 18-årsdag kvittar, det är inte då pengarna ska användas. Det är inte säkert att “barnet” behöver pengar för att köpa en bostad på ytterligare 10 år (så var det för mig) eller att det äldsta barnet kommer köpa bostad först.

Jag tror också att man ska engagera barnen i sparandet tidigt, så kommer de känna ett ansvar för kapitalet. Om man istället ger dem ett stort kapital i 18-årspresent ökar nog risken att pengarna slösas bort.

Om det är stor åldersskillnad mellan barnen och om det finns halvsyskon kan de så klart bli mer komplicerat.

Jag tycker faktiskt inte Jans modell i artikeln som Robin länkar till är så bra; i hans exempel skulle han själv fått ut 581k år 1999, men vad hade hänt med de pengarna? Innan Jan hade hunnit halvvägs in i sin ingenjörsutbildning skulle de halveras i IT-kraschen. När sedan hans bror “kompenseras” med att få samma belopp (581k) på sin 18-årsdag fyra år senare kommer alltså brorsan ha betydligt större kapital. Inte så rättvist.

Detta var superbra info! Precis så vill jag ha det; att min man förfogar över pengarna om jag dör. Då kan han antingen använda dem för att klara livssituationen så det blir bra för barnen eller sen ge dem pengar när de blir äldre och när han bedömer att det är en bra tidpunkt. Detta sker alltså med en vanlig kapitalförsäkring? Ska jag då inte sätta barnen som förmånstagare?

Men min stora fråga är vad som då är fördelen med KF jämfört med ISK när det gäller barnspar (om man nu ändå inte har barnen som flrmpnstagarr utan låter mannen få pengarna vid dödsfall)? Varför inte bara spara i ett ISK konto då?

Mvh, Erica

Trådskaparens ursprungliga fråga gällde ett samboförhållande. Om ni är gifta och bara har gemensamma barn kan jag tycka att det borde vara mer eller mindre samma sak att spara på ISK jämfört med KF där din man är primär förmånstagare och dina barn sekundär förmånstagare.

1 gillning

Jag rekommenderar ISK i ditt eget namn för barnsparandet. Blir det fler barn så använd samma ISK.
Det av barnen som först behöver pengar får 40% av det sparade beloppet. När nästa barn behöver pengarna får hen samma belopp och sedan delas resterande lika mellan barnen.

Ok. Tack för svar! :+1: