"Kasta ut" en fond

Hej,

Jag undrar över vad Jan menar är han skriver att han ev tänker “kasta ut” en fond han sparar i för att byta ill någon annan? Betyder det att han säljer av hela innehavet eller enbart slutar månadsspara?

Om han säger av hela innehavet betyder det då att den summan sätts in som klumpsumma i den nya fond som han byter till?

Vore väldigt tacksam för svar.

Hej

 

Utan att veta vilket sammanhang du/Jan talar om skulle jag svara att det innebär att sälja hela innehavet. I en ISK/KF får det inga skattekonsekvenser och vanligen är det inte heller någon sälj- eller köpavgift för fonder.

Om fonden ersätts med en likvärdig fond. Exempelvis en global indexfond ersätts av en annan global indexfond så är det rimligt att köpa den nya fonden för samma belopp. Är det istället en fond som säljs för att man inte längre tror på branschen/området är det rimligt att omfördela inom hela portföljen alternativt stå utanför tills man har bestämt sig vad man ska investera i.

Vad tycker du?

Hej och tack,
Sammanhanget var att jag läste en kommentar där Jan sa att han skulle kasta ut en fond till förmån för en annan och då till en i samma kategori bara bättre (förhoppningsvis). Jag håller med dig i vad du skriver och kommer nog agera utifrån det.
Mvh