Köpa svenska aktier för norska kronor

Jag bor sedan 10 år Norge och för, inte oväntat, min lön i norska kronor. Den svensknorska kronkursen växlar med tiden men oftast är den norska kronan mer värd än den svenska. Det medför att jag får rabatt när jag handlar i Sverige eller svenska aktier.

Hur smart är det för mig att köpa mig svenska aktier (främst investmentbolag) när kursen upplevs som fördelaktig för mig?

Risken som jag ser det är den svenska valutan på sikt tappar ännu mer i värde mot den norska kronan. Då blir min investering mindre lyckad.

Hur ser ni på att köpa aktier i andra valutor? Ska jag fortsätta att köpa svenska aktier eller hålla mig till norska och amerikanska?

 

Det blir ju alltid valutaspekulation att köpa något i en annan valuta. På lång sikt jämnar det nog ut sig, men valutor kan ju variera ganska mycket upp och ner.

Just nu är nok/sek ganska nära medelvärdet de senaste 20 åren. Men vad som händer i framtiden kan ju ingen svara på, det är alltför många faktorer som påverkar.

Grundtipset är ju att diversifiera dig, så att du inte blir känslig för ett enskilt lands ekonomi i ditt sparande. Köp norska,svenska, amerikanska men gärna även i andra länder, om du hittar bra bolag.