Köpa tjänstepension i osäkra tider

Jag ska i närtid köpa en tjänstepensionsförsäkring på något över 1 million kr, som skall sättas i en fondförsäkring där jag kan välja från ca 100 fonder. Jag har 15+ år kvar till pension.

Spontant tänker jag att direkt sätta hela beloppet i en global indexfond med låg avgift, som ju på lång sikt bör ge bäst avkastning. Dock är jag osäker givet världsekonomin, med en möjlig kommande recession, handelskrig mellan USA och Kina, Brexit osv.

Borde jag istället sprida ut detta över tid, t.ex att investera 100k pr mnd i globalfonden över 10 månader? Eller istället sätta upp en 60/40 portfölj ett tag till orolighetarne i världsekonomin är över?

 

 

Ett kort svar är ju: oroligheterna i världsekonomin är aldrig över, ännu mindre kan man förutsäga när de isf skulle vara det.

Jan har skrivit en artikel om detta på bloggen, i den framgår att statistiskt så tjänar man på att sätta in allt på en gång. Men det finns naturligtvis tillfälle när man inte gör det. Det knepiga är ju att man endast i efterhand vet när. Jag skulle nog sprida ut köpen över en period, om inte annat för att det “känns” bättre. Men världsekonomin kan ju lika gärna krascha dagen efter min sista uppdelade insättning.

Här är artikeln du pratade om :slight_smile: