Kostar det att köpa indexfonder?

Hej!

Jag är nybörjare inom området och tänkte börja månadsspara enligt Globala barnportföljen. Där finns en del indexfonder som Jan i ett tidigare inlägg inte hade någon köp-/säljavgift, vilket gjorde att det inte blev några onödiga avgifter vid ett månadssparande. Dock när jag kollar på de flesta fonderna, så har de både en förvaltningsavgift (vilket jag visste att de skulle ha) men också en transaktionsavgift. Är det något som gör att man ska lägga upp sitt månadssparande på annat sätt eller ska man inte bry sig om det då man betalar lika stor avgift om man sätter in alla pengarna på en gång?

När jag ändå är igång så har jag ytterligare några frågor:

Först och främst har lite funderingar kring om man vill gå efter en portfölj med tidshorisonten på 4-6, ex. Nybörjarportföljen. Jag är 18 år och därmed ska endast ha 18% i portföljen innehålla räntefonder enligt instruktionerna. Eftersom att jag har större delen (80%) av mina pengar på ett sparkonto med ränta, behöver jag även då köpa räntefonder i min Nybörjarportfölj? I så fall varför/varför inte? Spelar det någon roll att ens ”krockkudde” inte ligger i samma portfölj om du förstår vad jag menar?

Dessutom funderar jag på att spara en del pengar endast för 3 år framåt. Dock vill jag göra det med en inte alltför hög risk. Därav undrar jag om jag borde hitta ett sparkonto med hög ränta och binda pengarna eller om jag kan få bättre avkastning genom räntefonder? Om räntefonder är svaret, i så fall vilka? Vad bör jag tänka på? Skulle KF vara mer fördelaktigt än ISK? Eller finns det andra alternativ? Tanken är att jag inte ska behöva ta ut något på 3 år.

Uppskattar om någon har tid att hjälpa mig med mina bekymmer. Rätta mig gärna om jag har använt fel termer eller andra fel och kom med flera invändningar och råd. Vill packa ryggsäcken så jag är öppen för allt.

 

Tack på förhand.

Med vänliga hälsningar Viktor

 

Många frågor. Jag har en ekonomiblogg för nybörjare som kanske kan hjälpa: enkel-ekonomi.blog.

Lycka till.

Kim.
Du skall väl ändå inte gå in på denna sida och göra reklam för din egen blogg.

Vad skulle du tycka om att logga in på Handelsbankens hemsida och se reklam för Nordea eller något obskyrt finansbolag?

Hej Viktor!

Ska försöka besvara alla dina frågor.

1: Eftersom du har 80% av pengarna på sparkonto med ränta så skulle du kunna köra 100% aktiefonder med den delen av sparandet. En faktor som talar för räntor i fondportföljen är att det tenderar göra att det inte blir lika mycket minus på kontot vid börskrasch så att det psykologiskt kan vara skönt.

2: På tre års sikt kör jag själv sparkonto med så hög ränta som möjligt. Se till att du har insättningsgaranti på kontot utöver hög ränta. På räntefonder får du inte jättehög avkastning för tillfället, dessutom skattas den vinst som blir så jag avstår från räntefonder i det kortsiktiga sparandet för stunden.

3: Om man har enbart räntefonder rekommenderas varken KF eller ISK, utan en traditionell depå som istället för schablonbeskattnings är 30% skatt på vinsten och man kan kvitta vinster mot förluster. Däremot så måste man själv deklarera för ett sådant konto, vilket är enklare med ISK/KF.

Lycka till med allt!

Hälsningar
Elin

Okej, vad bra. Tack så mycket för dina invändningar. De kommer säkerligen att komma til användning. Dock funderar jag även på om man har samma fond i olika portföljer, spelar det någon roll eller är det bättre att ha det på samma konto och därmed ha mer pengar tillsammans och på så vis sker svängningar i större skala? Några invändningar/råd?

Tack på förhand!

Det gör ingen skillnad om du har samma fond på samma eller olika konton, i slutändan blir det samma utfall. Det kan vara ganska skönt att ha det uppdelat på olika konton också.

Det här med ålder i andel räntefonder har jag inte riktigt greppat eftersom man ofta inte tar med tidshorisonten för sparandet.

Om jag vill spara på en 5-7-årsperiod så har ju inte min ålder något med saken att göra. Om jag är 20 eller 70 och startar på samma dag så ska ju räntedelen ha en relation till tidshorisonten. Då stämmer resonemanget om andel aktier i relation till tid bättre. Alltså, om du kan avvara pengarna i sju år så ska 70% ligga i aktier år ett. År två är det sex år kvar på din sparhorisont och då ska du ha 60% aktier. År tre är det 50% osv. Resterande del ska då ligga i räntor (räntefonder eller sparkonton).

Detta resonemang tycker jag fungerar bättre på din sparhorisont.

Jag kör 100% aktiefonder i ALLT mitt ISK-sparande. Vid sidan har jag BARA sparkonton med insättningsgaranti hos SBAB.

Vill man spara 1000:- per månad under sex år skulle man första året sätta in 400:- på ett sparkonto och 600:- i en global billiga indexfond (SPP Aktiefond Global A eller LF Global indexnära). År två ökar man från 400:- till 500:- till sparkontot och resterande 500:- till globalfonden.

Ett tips; håll dig till en globalfond istället för att mixtra med olika fonder och fördelningar. Tänk på att nästan alla fonder har minsta köpbelopp på 100:- vilket gör att det blir knepigt att månadsspara och ändra beloppet enligt modellen ovan. Dessutom tror inte jag att vi är bättre på att hitta en bred fond än indexet.

Lycka till!

/Fredrik