Krockkudde

Hej!Ska sätta ihop min egna portfölj och håller på att efterforska om de olika fonderna jag tänkte investera i och hur de fungerar osv.Den informationen jag “snubblade” över var just det här med att investera i räntor och obligationsfonder för att de skall fungera som en “krockkudde” för ens aktier om de skulle sjunka i värde. Det jag undrar nu är eftersom vi ligger i ett läge där räntan ligger lågt och troligtvis inte kommer sjunka mer och läser man rapporterna kommer det att höjas till 2020. Tex AMF räntefond lång så påverkas den väl negativt av en höjd ränta? Rätta mig om jag jag har fel men ska man avvakta att investera i detta?Jag är ny på detta så kom gärna med åsikter och om jag har förstått något fel förklara gärna.Väl mött!

Hej, ja det stämmer att räntefonder med en längre löptid, t ex 5-7 år, drabbas av värdeminskning av att räntorna går upp, men det beror också på din sparhorisont.

Har du en lång sparhorisont, kommer de långa räntefonderna du äger hinna ikapp.

Jag tycker att man ska ha en blandad krockkudde enligt Jans rekommendationer ; långa, korta och kanske företagsobligationer.

John tack för svar!

Jag kommer att ha en lång sparhorisont mellan 10-20 år. Kan det vara bra att ha en lägre insättning på räntor nu i början för att se hur dess utveckling kommer att ta sig? Och sedan efter det öka insättningen så man inte köper för mycket nu när det är minus ränta?

Har du kunskap kring dessa långa och korta räntefonderna hade jag uppskattat tips på hur många av dessa man kan behöva och vilka fonder som kan vara intressant att kolla upp.

Mvh Gustav