Läkare, lön och specialitet

Hej!

Lite annorlunda fråga men ville se om det är några läkare som är på detta forum. Vilken specialitet har ni och hur brukar lönen ligga. Trivs ni med er specialitet?

1 gillning

Läkarförbundet har bra statistik på hur lönen ligger i olika regioner och specialiteter.

Jag skulle istället förespråka att du väljer efter intresse/ önskad grad av patientkontakt samt med tanke på ett hållbart yrkesliv även när andra åtaganden uppstår i livet. Du är redan i ett välavlönat yrke och mig veterligen är det inte gigantiska skillnader mellan specialiteterna. Jag skulle tro skillnaderna är större beroende på arbetsgivare / del av landet.

1 gillning

Föreslår också SLFs lönestatistik om du vill få en bred uppfattning om löner i din region. Ska du tjäna mycket pengar som läkare är nog konsult eller snabb karriär som chef det bästa. Möjligen att läkemedelsindustrin kan vara nåt.

Arbetar som kirurg och trivs otroligt bra med det. Sliter vissa dagar och går mycket jour men har väldigt stöttande kollegor och roliga arbetsuppgifter. Kan nästan längta till jobbet ibland (kan iofs bero på småbarnsliv😂).

Grattis till ett meningsfullt yrkesval.

On topic: Drygt 80tkr/månad inkl jourersättning.

Haha. Jag känner igen mig i vad du skriver. :joy:

On-topic för TS: Som andra skrev ovan finns inte stora skillnader i lön mellan olika specialiteter. I min region fick primärvården en lönelyft på +10k jämfört med övriga specialister men där har man inte lika mycket jour/övertid och möjligheterna att öka sin inkomst är begränsade utan att vikariera.

Nu är jag kanske inte relevant för din fråga för att jag är ST-läkare men en överläkarlön inom min specialitet (radiologi) ligger kring 80k också.

Håller helt med! Välj gärna specifik arbetsplats med omsorg också.

Hos oss på klinisk patologi ligger specialistlönerna på 75-80k och överläkarlönerna på 85-110k. Inga jourer, stor flexibilitet, höga produktionskrav. Jag trivs otroligt bra.

Edit: Lönerna hos privata aktörer inom patologi är förstås löjligt höga, men produktionskraven är också betydligt högre. 4 miljoner/år är det högsta jag hört, alltså mer än 300k/mån, men det finns säkert ännu värre exempel.