Medicinskt ledningsansvar

Till er läkare som hänger här:

Är det någon som har erfarenhet av att vara medicinskt ledningsansvarig?
Inom region resp. privat sektor?
Vilka arbetsuppgifter har det inneburit?
Hur lång erfarenhet inom sin specilitet/subspecialitet är rimligt att ha inför sådant ansvar?
Har ni fått något påslag på lönen och isf hur mycket?
Skulle ni tacka ja/nej vid sådan förfrågan och varför?

Jag är det. I privat sektor, allmänläkare. Har tid avsatt, typ 2 h i veckan och ett symboliskt lönepåslag på ett par tusen. Jag sitter med i ledningsgruppen och basar för läkarna, svarar på ev anmälningar och ser över rutiner (men skriver dem inte). Jag tycker att det är ett bra sätt att göra sig oundgänglig… det finns ju inte ssk bra definition på vad som ska göras så du kan utforma rollen lite efter vad du vill.

Allt gott!

1 gillning

Har ingen egen erfarenhet och är väl främst (endast?) aktuellt i verksamheter utan läkarchef som jag förstått det. Personligen skulle jag tacka nej eftersom den typen av extra ansvar aldrig lönar sig ekonomiskt (typ ett par tusenlappar före skatt, som kollegan ovan skrev) men kan förstås vara ett sätt att få bättre inblick i verksamheten, bygga sitt CV och göra chefskarriär om man vill bort från det kliniska. Lite extra på lönen som om man inte ingår i en jourlinje och får tid avsatt och inte har något mot klinisk frånvaro kanske kan vara värt det ändå. Annars är ju jour betydligt bättre för ekonomin och utan något särskilt extra ansvar, men det vet du förstås redan.

Finns väl ingen gräns för hur länge man ska ha varit specialist men närmare 5år än 1år är väl rimligt om man ska ha lite trovärdighet och undvika imposter syndrome om man inte är narcissist. Tänker jag.

1 gillning

Kan inte låta bli att dra på mungiporna lite kring detta :wink: De allra flesta yrkesgrupper hade nog definierat “symboliska lönepåslag” i formen av några hundralappar och inte tusenlappar…

Inte dåligt för 2 h jobb dock. Förhandlade du till dig detta eller fick du det automagiskt? Hur löd ev. motivering? Jag frågar för att jag tror att de allra flesta är väldigt dåliga på att ta betalt för “extraarbete”, dvs påtvingade eller frivilliga extra arbetsuppgifter utöver bas. Min fru jobbade några månader som “koordinerade sjuksköterska”, betydligt stressigare än att knega som vanligt, ledaransvar, dokumentation och satt även med i diverse möten. Belöningen var 250 kr extra. Icke förhandlingsbart som jag förstod det. man kunde dock tacka nej. Hon avsade sig det detta efter ett tag, alldeles för slitsamt i förhållande till ersättning och den tid det tog.

/

2h per vecka blir ju åtminstone 8h i månaden och då är ju någon tusenlapp inte mycket. Sedan är det ju en viss skillnad på utbildningsnivå mellan SSK och läkare så det blir ju lite äpplen och päron av din jämförelse.

Jag tror att det extra jobb hon var tvungen att lägga ner var tyngre än det jag gör. Jag har 2000kr extra/mån för 8timmars jobb utöver mina vanliga arbetsuppgifter. Som kollegan ovan skriver är det en rätt symbolisk ersättning uträknat per timme.

Dock ser jag det som en intressant erfarenhet och ger inblick i verksamheten. Har dock aldrig fikat efter chefsjobb, har prövat och tyckte att personalansvar var för slitigt.

Jag tycker också att dessa timmar ger en rätt skön paus från det kliniska som jag gör övriga 38h/vecka (åtminstone).

1 gillning

Tack för era svar !

Jag har bara fått förfrågan lite inofficiellt ännu.
Känner mig kluven och lider absolut lite av imposter syndrom redan :sweat_smile: Jag är yngst bland kollegorna och egentligen är nog de andra bättre lämpade kandidater, men det verkar som att ingen vill ta sig an uppgiften. Min uppfattning är att de mest behöver någon på papper då chefen helt saknar vårdutbildning, sen vem det är spelar mindre roll. Det finns heller inga bestämda arbetsuppgifter, förutom att ta hand om olika anmälningar. Är lite rädd för att försätta mig i någon situation jag inte klarar av, men vad det skulle vara i praktiken har jag svårt att se.

Har valt ett jobb utan jourer så det finns inte så många sätt att öka lönen på, även om det inte är den primära målsättningen.

Tack för er input, ska fundera på det :slightly_smiling_face:

1 gillning

Helt orimligt!!! Tycker att arbetsgivaren borde skämmas!

Kanske kolla med någon erfaren kollega som du har förtroende för om du kan bolla med honom/henne vid behov? Att göra det ur ren ekonomisk synvinkel tror jag inte är lönt men om du är intresserad av uppdraget av andra orsaker så varför inte…

I vår region får man 2000 kr extra i månadslön tror jag vilket ju stämmer med andras uppfattning. Jag är själv relativt nybliven ST-läkare så det är inget för mig i alla fall :slight_smile:

Off topic: Aldrig hört talas om imposter syndrome men känner mig till viss del träffad :sweat_smile:

1 gillning

Hörde av en släkting som är läkare att hans påslag för medicinskt ledningsansvar på vårdcentral var 6000 kr/ månad och då har han i grunden en tjänst på 90% som läkare på vårdcentralen.

1 gillning

Det var tusan. Ska förhandla om idag……:grinning:

Det är iofs inte alltid skillnad i utbildningslängd mellan SSK och läkare om SSK är specialistutbildad

Återkom gärna om hur det gick :slightly_smiling_face:

Var medicinskt ledningsansvarig på IVA inom regionen. Hade ca 25% admin tid, lönepåslag var 2-3t/mån. Skulle säga att man ska ha varit specialist i minst 5 år på Universitetssjukhus/ gärna längre och helst disputerad.
Om man har en bra närmaste chef är det kul och utvecklande. Om inte är det mest frustrerande.
Lycka till!

2 gillningar