Låna för att investera för att åka på semester

Hej!

Jag och min fru planerar att åka en längre tripp till USA när våra barn blivit lite större. Vi tänker om kanske 8 till 10 år. Till det kommer det behövas ganska mycket pengar. Vi har ungefär 300 000 upp taket på vad vi kan låna på huset och det jag undrar är om det är en bra idé att låna de pengarna till en fast ränta på kanske 1.7% och låsa den på 5-6 år och sedan investera de i en 60/40 portfölj? Jag tänker att sen när det är dags att bestämma ny ränta så antingen låser man om det till låg ränta eller betalar tillbaka det man är skyldig och behåller det man, förhoppningsvis, gått plus.

Är detta en bra idé, eller är det för kort tidsaspekt? Om jag skulle köra detta, så väljer jag mellan att köra nybörjarportföljen på Avanza eller med fondrobot på Lysa. Vad tror ni är bäst där?

Mvh Robin

Det jag tänker med för kort tidsaspekt är om det är värt risken på den korta tiden då jag även inte räknat med inflation och avgifter. Allt kanske tar ut sig självt?

Hej!

I genomsnitt bör det innebära en vinst för er, men det kan svänga mycket år till år och ni tar så klart en mycket större risk än om ni låter bli.

Sedan ser jag inte någon vits med att köpa räntefonder för lånade pengar. De kommer troligen inte avkasta bättre än räntan på bolånet i alla fall, men det finns en risk med dem också.

Nu vet jag inte hur stora lån ni har i övrigt och hur er ekonomiska situation ser ut i stort, men ni bör nog titta lite på vilka konsekvenser ett värsta-scenario skulle ge för er.