Leva på avkastning

Läst en hel del nu, och det ändå jag tycker är missvisande och inte verklighetstroget är att kunna leva på sin avkastning. 8 procent i avkastning tycker jag låter först högt, under hur många år har det varit så?

Tycker man måste räkna med en mindre procent sig 6 procent och sedan minus skatt på 1 procent och inflation på 2 procent. Då kan jag räkna med att av dom där 6 procenten i avkastning kan jag endast få ut 3 procent ?

Har räknat på att jag behöver ha 336 000 kr varje år och med 3 procent så behöver jag ha i fas 2 11.2 miljoner. För en vanlig Svensson är det ju omöjligt att investera ihop utan ett stort kapital redan från början.

Visst tänker jag rätt?

Mvh

Nej, det är inte omöjligt. Det handlar bara om ett mentalt tankesätt kring pengar. Om du med ”En vanlig Svensson” syftar på den 30-åriga Boråsaren som satt och snyftade i TV3’s Lyxfällan för några år sedan, med orden ”nu tar dom x-boxen och playstation’et mä, jag orkar faan inte mer” så skulle jag säga att det är omöjligt. Inte ens om du är 40 och vill checka ut vid 65, med denna bloggens rekommenderade 10% ser det ljust ut. Allt handlar ju om tid och summa. Har du inte det ena så får du kompensera med det andra. Och här kommer väl ”Svensson” in igen. Jag hävdar att 90% av alla Svenssons har idag fasta kostnader som de är benhårda på ”går inte att dra ner på”. Dessa människor skulle jag vilja ”skrämma” med en livskris. Som när det träffar en familj, rannsakar sig och finner vad som är viktigast i livet. Det skärs med lätthet bort 45% av kostnader utan att försämra livskvaliteten. 45%! Now we’re cooking! Det gick precis från omöjligt till fullt möjligt.

”Definitionen av galenskap är att göra samma sak igen och igen och förvänta sig andra resultat” -Einstein

förstår dig, har börjat spara nu 4 tusen i månaden. Men såg ränte fonderna som inte ger mkt i avkastning. Blir det inte att räntan och inflationen äter upp avkastningen?

Mvh

Hej!

8% per år är ett genomsnitt, vissa år kommer det vara mer och vissa år kommer det att vara mindre.

Kring att kunna leva på sitt kapital så är t.ex. 4% regeln en populär strategi att utgå från för att få ett hum om vilken summa man vill ha. I artikeln jag bifogar så talas det mer ingående om uttagsstrategier, hur man ska kunna leva på sitt sparande.

Hälsningar
Elin