Spara ihop 1.000.000 snabbt och sen låta det vara?

Hej på er allihopa!

 

Jag har funderat ett tag över vilka summor som är lämpligast att spara på lite kortare sikt och till pensionen osv, hur jag ska lägga upp det och över hur långa perioder.

 

Någonstans har det landat i att vi som familj ska lägga över ca 5000:- i spar till pensionen 100/0 och 5000:- / månaden till lite mål på kortare sikt, typ 70/30. (Med en budget på 100k för oväntade utgifter.)

 

Men så slog det mig att istället för detta så skulle vi kunna pressa det lite och spara (efter att våran budget är klar) ca 11-12k / månad i 6 år. (6 år går fort!) Jag tänker en 60/40 portfölj eller 50/50. Räknar vi då med en avkastning på 5% över 6 år med 12.000:-/månad i spar så landar vi på strax över 1.000.000:-

 

Lägger vi då över denna miljon i t.ex Lysa med 100/0 eller 90/10 och bara låter det ligga utan att slänga in en enda krona till så kommer vi om 30 år när vi går i pension ha runt 11.000.000:- (med en avkastning på 8%) vilket inte känns helt tokigt.

 

Och då kan vi under denna tiden bara spara till våra mål och göra det vi vill göra. Köpa rolig bil med ett litet busigt lån kanske? (Gillar bilar <3) För nu har vi ju en trygg grundsumma som bara tickar på och ekonomin i övrigt kommer förhoppningsvis vara ganska god.

 

Jag gillar att jobba och F.I.R.E har jag förstått är ingenting för mig.

 

Vad tycker ni? Har jag missat någonting? För hög risk? Över 30 år så känns risken rätt så liten?

 

Tack på förhand!

 

Mvh//

Tobias

Min ekonomiska livsåskådning är att alla pengar man kan spara ska sparas. Det är inte så att jag börjar spendera mer bara för att jag får mer pengar. Ni planerar ert budgetutrymme och allt som blir kvar utöver det kan ni spara! Vad är det ni “pressar” egentligen? Antingen har ni pengar över eller så har ni det inte.

Jag har några buffertkonton med lägre risk. Om jag hade haft ett målsparande så skulle jag kanske haft något medelriskkonto. Men alla andra pengar åker in i 100/0-konton för pension och konsumtion. Ja, jag har ett konsumtionskonto som är 100/0. Det är pengar som jag anser att jag kan använda om jag får lust men som jag inte kommit på vad jag vill göra med. Vissa hade satt dessa tryggt för att tidshorisonten i och för sig är kort, men jag ser det tvärtom som att det inte gör så mycket om pengarna halveras i en börskrasch eftersom jag ändå inte vet just nu vad jag ska med dem till.

Om det är för hög risk? Inte för mig. Men där har du grejen med risk: Den är personlig! Klarar du av nedsidan av en börskrasch? Kan du intala dig själv att det är lugnt och just det du förväntade dig? Skaffa dig en risknivå som gör att du kan sova gott om natten, det är allra viktigaste. Du ska kunna känna att du kan rida ut en nedgång under flera års tid utan att behöva sälja i panik. När nedgången kommer är det för sent så det gäller att ha den där “rätta” risknivån hela tiden.

Det finns många motpoler till mitt synsätt. Den kände investeraren John Bogle hade en 60/40-portfölj hela livet, på slutet minskade han till 50/50. Detta för att få tryggheten i minskade svängningar. Hans livsåskådning var att portföljen ska sköta sig själv, den behöver varken tankeverksamhet och ångest. Jan Bolmeson har också uppmanat oss unga sprättar att ta det försiktigt med risken, bland annat i det här inlägget:

https://rikatillsammans.se/avsnitt97/

Det stora felet du gör är att anta att du kommer få en avkastning på 8% om året. Det är klart man kan hoppas men det finns inga garantier. Du borde i snitt tjäna en hel del pengar på din strategi på lång sikt, men kan du leva med dig själv om du inte alls tjänar pengarna? Rätt förväntningar är det viktigaste när det kommer till investeringar. Ha hellre för låga än för höga förväntningar. 8% som du använder är ett snittvärde, det kan lätt gå både sämre och bättre. Du kommer nästan säkert inte ha en miljon kronor om fem år, det är för kort tid att förutspå börsen på. Du kommer sannolikt ligga någonstans i spannet 400t - 1,2 miljoner. Tänk nyktert istället för optimistiskt. Själv brukar jag sätta 5% och tycker att jag räknat med inflationen också (den som får pengar att tappa 2% i värde varje år), men även 5% är mest taget ur luften. Svaret har vi i framtiden.

Sedan kan man peta i detaljerna också. Varför ska ni ha pengarna på ett 60/40-konto de första åren om det ändå är tänkt att sparas i 30+ år sedan? Då kan ni lika gärna köra 100/0 från början. Och varför ska ni ta ett lån till bil i framtiden om ni har pengar sparade? Vill ni betala räntor till någon bank när det finns cash?

I grunden ser jag inget fel med ditt resonemang. Att ha en trygg grundsumma är en lyx som är få människor förunnat! Och det spelar egentligen roll hur stor den där summan är, det viktiga är att den finns. Se till att du har rätt förväntningar bara. Något som talar till din fördel är att du läst om FIRE och ändå inte känner igen dig, du tänker jobba hela livet om du kan. Arbetsglädje kommer ge dig stora rikedomar alldeles oavsett hur du investerar.

Tack för ditt utförliga svar!

Jag känner att jag alltid grubblar i dessa frågor och det är skönt att skriva av sig lite och få andra människors feedback som kanske har lite mer livserfarenhet. Jag tror att det är viktigt för mig själv att sätta upp ett sånt här mål. Sen kanske just summan är lite irrelevant men jag tror inte att den är omöjlig att uppnå.

Jag tror i grunden att det kanske är en rädsla jag har att jag kommer att sluta spara. Fast jag har alltid varit en sparare. Därför blir konkreta mål lite lättare att jobba inför än att bara spara för sparandets skull och nu är ju en unge på G också och då hoppas jag inte att jag skulle på något sett tappa det.

Du har ju rätt i att det självklart inte spelar någon roll att börja spara i 60/40 för att sedan flytta över det till 100/0, men jag tror jag fastande i ränteräkningen då skillnaden i avkastning på 6 år är marginell. Känslan av att bara släppa iväg 1 miljon på en 100/0 portfölj och sedan släppa den totalt känns lockande.

Jag tror själv inte att 8% över 30 år i en 100% aktiefördelning är speciellt svår att nå. Tyckte till och med att jag räknade lite på den blyga sidan. Men ingen vet hur världen ser ut om såpass många år så det är nästan lönlöst att spekulera. Vi köper faktiskt ingenting speciellt när vi har pengar utan vi gör precis som du, allt som blir över sparar vi. Speciellt nu med när vi sparar till vår första kontantinsats.

Jag tror att jag kanske tänker lite felaktigt nu som också nämnts av många från retire-early rörelsen. Att man kanske jobbar upp lite mer pengar än man behöver som kommer in varje månad för att sen “njuta” av det. Men jag har ingen glädje i att spendera pengar på någonting som jag inte vill ha. Min hobby är bara väldigt dyr.

Det jag menar med billånet är att efter att man sparat ihop miljonen så har man redan gjort grovjobbet och då är man mer flexibel med pengarna som blir över varje månad då framtiden är mer “säker”. Jag lånar mycket hellre större delen av en bil än att casha den på grund av den låga räntan. Att slänga in så mycket pengar i en värdeminskande tillgång känns inget vidare. Sen så vet jag ju såklart att alla lån som inte ger mig pengar är ett dåligt lån. Men i detta läge så är det livskvalité vi pratar om och inte siffror. Jag “Villhöver” detta! :slight_smile:

Och ja! Jag älskar att jobba och siktar mot att arbeta med mitt drömyrke och har inga planer på att hoppa av stolen. Men jag är ju ung så vi får fråga min 50-åriga jag vad som verkligen är viktigt i livet. Och jag antar att tid med familj kommer att vinna över arbete. Men då har jag ju förhoppningsvis några slantar så att jag kan hoppa av lite i förtid. Eller kanske hellre bara gå ner i arbetstid. Det hade varit en otrolig lyx.

Det är i alla fall målet att kunna välja.

Tack igen!

Mvh//

Tobias

Ditt antagande att Börsen lätt slår 8 procent i framtiden är tyvärr något naivt. En framtida börsutveckling har vi ingen aning om.

Gå in och titta på Lysas index som visar Stockholmsbörsens utveckling exklusive inflation. Under 30 år 1919-1948 steg börsen i snitt med 3.32 procent. Långt ifrån 8 procent, eller hur? Kom inte och säg att detta var ju för så länge sedan. Samma ekonomiska lagar gäller då som nu.

Samtidigt tycker jag att detta resultat är helt OK, och uppmuntrar till att spara i aktier. Förhoppningsvis kommer utvecklingen bli bättre än så. Du skall däremot akta dig för att lägga in 8 procent i kalkylen, och tro att du med automatik blir stormrik efter sex års sparande.