Lönt att pension spara i ISP?

Hejsan! Jag jobbar just nu utan en tjänstepension i min anställning och funderar därför om det är värt att öppna upp ett IPS-konto.

Jag har förstått att jag då har rätt till att göra avdrag på upp till 35% av min löneinkomst.

Jag avsätter just nu ca 10-15% av min lön i fonder, men funderar ändå skarpt på att utnyttja rätten till att kunna göra avdrag om jag börjar spara i IPS konton också.

Ja, om du saknar tjänstepension så är det ett alternativ. Jag är dock inget stort fan av tjänstepensioner eller pensionslösningar överhuvudtaget. Problemet är ofta avgifterna, att pengarna är låsta och att det dessutom blir en spekulation i skatt. Det är inte orimligt att anta att de flesta som sparar mycket (som du gör) kommer att få en högre skatt i framtiden än de har idag.

Så, svårt då det inte finns något entydigt svar. Jag personligen sparar till pension, men jag pensionssparar inte i någon lösning.

Ska bli spännande att läsa hur andra resonerar :slight_smile:

Tjänar man under brytpunkten, så skall man absolut inte välja en pensionslösning!

Tjänar man över gränsen för pensionsgrundande inkomst nu och beräknas få en pension under brytpunkten som pensionär kan det däremot vara värt att fundera över. Pensionsinsättningen skall då vara den delen som överstiger pensionsgrundande inkomst. Samtidigt gäller det att välja fonder med låga avgifter.

Tack för lysande komplettering (som vanligt) Nestor. Uppskattar det!