Månadssparande i passiva hinken

Hej,Jag har sparat i några månader och byggt upp min buffert hink.Har mellan hinken samt passiva i Lysa.Min aktiva lek portfölj som jag har på Avanza vill jag nu börja andvända.Har satt upp ett litet månadsoarande på 1000kr där pengarna fördelas ut påAvanza Zero 20%SEF - Investmentsbolagfond 25%Spiltan Aktiefond 29%Spiltan Globalfons 26% Är detta ett bra upplägg?Känns som att jag lägger flera ägg i samma skål men gillar att spara passivt.Har ni några tankar på förbättringar förslag eller tips ?

Du lägger väldigt många av äggen i Sverige…

Om jag vore dig

Zero 30%

Splitan Investmentbolag 35%

Splitan Global investmentbolag 35%

Enkelt o billigt!

Hej John! Kul att du är intresserad av det här och försöker finslipa din investeringsstrategi.

Som sagt har du mycket fokus på Sverige och en hel del överlapp. Om du gillar att spara passivt och inte följa specifika marknaden borde du kanske också sprida lite mera än du gör nu.

Avanza Zero kan fungera i ens portfölj och är självklart billigast av alla men den rekommenderas inte ofta här. Det anses vara klokare att satsa pengarna på fonden Avanza Global istället. En aning dyrare men den fonden har betydligt bättre spridning. Avanza Global är en global fond med många olika bolag istället för ett fåtal och endast Sverige som Avanza Zero har.

I din lista skriver du Spiltan Aktiefond? Men vilken menar du? Spiltan Aktiefond Sverige kanske? Eller… Investmentbolag? Och sedan Spiltan Global; samma fråga; Är det Spiltan Globalfond investmentbolag som du månadssparar i?

Jag skulle göra så här i ditt fall. Enkelt och bra och utmärkt för både 1000 SEK månadsspara och kanske mera i framtiden. Självklart är det bara min syn på saker och hur jag tycker en bra men balanserad fördelning ser ut. Ser det som inspiration:

70% Avanza Global (avgift 0,11%)

15% Avanza Emerging Markets (avgift 0,29)

15% Spiltan Aktiefond Investmentbolag (avgift 0,24%)

Så får du en gedigen grund/bas med en billig och bra globalfond, blir av med Avanza Zero, får ändå en del Sverige med hjälp av Spiltan fonden och sprider din risk ännu mera genom att lägga till Emerging Markets.

Själv har jag för tillfallet denna fördelning i min långsiktiga portfölj:

55% Avanza Global
20% Avanza Emerging Markets
15% XACT Högutdelande (ETF)
10% Handelsbanken Global Småbolag

Förr hade jag typ 8 olika fonder in min portfölj och en hel del överlapp, men nu är jag faktiskt jättenöjd med min enklare portfölj, geografiska spridning och utveckling.

Hej Adde,

Tack för dina kloka tankar och idéer. Placerade som ditt första förslag då det var precis det jag var ute efter.