Mina barns fondpotföl vad tycker ni?

Avanza global 60%

Seb Sverige indexfond 10%

Tin ny tenik 10%

avanza world tech by tin 10%

avanza emerging markets 10%

Vad tycker ni om den fondpotföljen?

Funkar helt klart ?med tanke på att du har några aktiva fonder så kan det vara bra att följa upp hur dom presterar. Så jag antar att du kommer lägga lite tid på portföljen emellanåt samt ombalansera ?

 

Ska jag spara till samma konto till dom elr ska dom ha ett var? Inget du tycker jag ska ändra ingen Småbolag?

Jan skriver om detta i hans artikel om barnspar, du hittar artikeln här!

Tycker också portföljen ser bra ut.

Jag skulle direkt sålt av de två aktivt förvaltade fonderna. Forskningen talar sitt tydliga språk om hur dåligt sådana tenderar att gå jämfört med index i det långa loppet. Tänk på att överavkastningen är blott en förhoppning, medan avgiften garanterat kommer att dras varje år och urholka kapitalet i exponentiell takt.

Exempel på fördelning av dessa 20%: 5% småbolag (t.ex. AMF), 5% Swedbank Robur Access Asien, om du vill ha lite extra exponering mot Asien, och 10% in i Avanza Global. Eller helt enkelt allt in i globalfonden.

Jag skulle också överväga att splitta innehavet i Avanza Global jämnt mellan Avanza Global och Länsförsäkringar Global Indexnära. Inte absolut nödvändigt, men Jan Bolmeson har en utläggning om den s.k. fondrisken i artikeln “Extra ombalansering pga. corona”.

Andreas Draganis Ja det är sant att Tin fonderna kommer underprestera SINA jämförelseindex och sen tillslut kommer läggas ner för att mörka misslyckandet.

Men lilla Tin fonden investerar ganska nischat. I småbolag i en enskild bransch i norden.

Så de borde då jämföra sig med ett nordiskt småbolags teknikbranschindex.

Och även om de misslyckas att slå ett sånt index så har de en ganska hög sannolikhet att slå ett brett globalt storbolagsindex iaf på kort sikt. 0-5 år

Det är en bra poäng, men då skulle jag hellre välja den närmast besläktade indexfonden, kanske AMF Aktiefond Småbolag? För att den, med tanke på skillnaden i avgift, ska vara ett sämre val, så ska TIN konsekvent överprestera med 1% över flera decennier. Inte särskilt troligt.

Kör!