När målsparandet till barnen är uppnått

Hej!

Vi har ISK-konton till våra barn (i våra namn) där vi har sparat barnbidraget månadsvis. Vi har satt upp ett mål som vi önskar att kunna ge våra barn den dag de ska köpa sitt första boende.
Om vi skulle få det belopp vi har som mål som klumpsumma (t.ex. arv) och därmed inte behöver spara månadsvis längre, hur ska vi på bästa sätt förvalta dessa pengar då? Jag gillar inte risker och vill inte att pengarna ska minska och har egentligen inget behov av att de ska öka heller, utan vill bara kunna ge barnen den summan vi tänkt oss.

Vänligen
Natalie

Låter som om ett räntebärande konto hos en bank kan vara en lösning i så fall Särskilt om ni inte känner något behov att pengarna måste öka efter ni har nått målet.

Själv har jag ett konto hos SBAB för mitt buffert. Pengarna ligger kvar där och rör inte på sig. Den dagen som jag behöver pengarna så vet jag precis hur mycket jag kan få ut.

Det finns en del att läsa på bloggen om att värden av pengarna över tid minskar även när de ligger på ett sparkonto. Helt enkelt för att samma belopp efter många år kommer tappa värde pga av inflationen. Vad ni skulle kunna göra för att bli av med denna effekt är att sluta månadsspara men ändå överföra lite pengar en gång om året till kontot som motsvarar årets inflationssiffror. Det brukar väl vara mellan kring 2% varje år?

Så säkerställa ni att beloppet på “den stora dagen” kommer räcka för det som ni hade tänkt (t.ex. första boende).

 

 

 

Jan brukar sammanställa en lista varje år med bra alternativ mellan olika sparkonton. Som inte bara jämför sparränta men också lite deras olika villkor. Den sista gången han gjorde det var bara för några veckor sedan. Mycket fin och aktuell lista!

https://rikatillsammans.se/basta-sparrantan/

Bra att du tar upp inflationen! Det är inte heller småpengar vi pratar om eller ens över särskilt många år. Om man har 100 000 kr sparat så förlorar man 2000 kr om året till inflationen. Man har lika mycket kvar på bankkontot men allting man kan köpa för pengarna blir dyrare. Om det är stor åldersskillnad mellan barnen så kan det till och med upplevas som lite orättvist av det yngre syskonet om de får mycket mindre (i och för sig tänkte inte jag och min bror så, ingen av oss vet ens vad den andre fått för slags stödpengar).