När skattar jag på ett ISK?

Hej!

Jag placerar i fonder i två olika ISK på Swedbank och är lite fundersam när jag betalar skatt och inte?

  1. Har jag förstått det hela rätt att jag inte betalar någon skatt om jag säljer av fonder och flyttar pengarna mellan dessa två ISK?

  2. Om jag överför pengar från ett sparkonto till någon av dessa ISK som ett månadssparande för att sedan placera i fonder, skattar jag då? Hört att man skattar om man för över ”nya” pengar till ett ISK?

  3. Jag vill flytta pengarna från ett ISK till Lysa för att påbörja ett sparande där. Skattar jag när pengarna flyttas?

Generellt så skattas värdet på ett ISK en gång per år enligt en fastställd beräkningsmodell som bygger på summering av värde och insättningar under givna perioder.

Pengar som sätts in i ett ISK räknas in i summan som ligger till grund för beskattningen. Om du tar ut det insatta beloppet så kommer det inte påverka beskattningen, utan “skadan är redan skedd”.

Om du flyttar mellan två ISK så dubbelskattas du inte. Låt banken göra detta. Alltså, om du skulle ta ut från ett ISK och de landar på ditt lönekonto och sedan flyttar in dem i ett annat ISK kommer du skattas. Banken kan flytta direkt mellan två. DU kan också flytta fonder från ett ISK till ett annat, t.o.m. annan bank om fonden finns i mottagande banks utbud.

Om du tar ut pengar från ett ISK i en given bank och flyttar till Lysa så kommer du beskattas för det, men låt det inte hindra dig. Om du vill använda Lysa, så flytta och låt livet gå vidare. Du kommer inte betala skatt direkt när du flyttar, utan det kommer på din deklaration 2020 som avser inkomstår 2019.

Hoppas du fick svar på dina frågor.

/Indexpatronen

Tack för svar!
Hur fungerar det när du menar att banken kan flytta pengar mellan ISK?

Och hur går jag tillväga om jag vill flytta fonder i ett ISK till det andra ISK i samma bank? Verkar inte gå hos Swedbank.

Tänk även på att läsa bankens prislista om du vill låta dem flytta innehavet på ett ISK åt dig. Bankrörelse är ingen ideell verksamhet. Det är inte bara skatt som kostar pengar.

Jag har lite svårt att se att ska vara något större vinst med att flytta redan insatta medel från ett ISK på Swedbank till Lysa med tanke på skatt, avgifter och risk för kursförluster under flytten. Även om Swedbank inte är någon kul bank antar jag att deras ISK rimligen har tillgång till Swedbank Robur Access Global som är en av marknadens bättre fonder.

Hej Sara!

Banken kan flytta ett ISK från t.ex Swedbank till Avanza, så blir du inte beskattad.
Denna flytt ber du om via Avanza, så löser dom allt!

Vet inte hur det ser ut på Swedbank, men på Avanza kan du flytta mellan dina ISK med några klick.

Okej, Thomas tycker du att det är bättre att jag har kvar innehavet på Swedbank i Swedbank Robur Access Global? Kan jag ha hela innehavet i bara den fonden?

Tänkte nämligen pensionsspara i Lysa då jag inte är så insatt och tycker det kändes bekvämt att dem sköter mitt pensionssparande åt mig.

Sara, det jag skulle vara rädd för är dels att Swedbank vill ha en del betalt för att du flyttar innehavet från dem till Lysa, dels att det finns risk att börsen tar ett skutt i olämplig riktning under själva flytten och att du då missar avkastning på det, och att du aldrig kommer ta igen den eventuella förlusten.

Swedbank Robur Access Global är en bred och billig globalfond som lämpar sig att “glömma bort” i många år. Det är många som tycker att det räcker med 100 % billig globalfond för långsiktigt sparande. Du blir indirekt delägare i runt 1600 företag (eller hur många det nu var) spridda över hela världens etablerade ekonomier, så det är god riskspridning. Lysa är lite mer sofistikerad och det finns förhoppningar att det kanske ger snäppet bättre avkastning än en enkel globalfond. Lysa har gott rykte här på Rika tillsammans, så om du vill ha ett enkelt och bra sparande bör det inte vara fel att spara där.

Det är alltså själva flyttmanövern jag personligen skulle oroa mig över, inte Lysa. Och jag menar bara att du ska väga för och nackdelarna med en flytt mot varandra, inte att du ska avstå från att flytta innehavet.