Nordea erbjuder Danskar 0% i ränta för bolån på 20 år

Som rubriken lyder Rappoterar Bloomberg (via omni) att nordea erbjuder bolån med 0% ränta om man binder sig på 20 år. Hur går detta till och vad kan det få för konsekvenser?

1 gillning

Kommentar jag fann på Twitter från samma artikel:

image

Det fungerar helt annorlunda med lägenheter och bolån i Danmark än i Sverige.

Ta den här lägenheten t.ex som ligger i Örestad, vilket är den stadsdel som ligger närmast Sverige & Kastrup. Mycket praktiskt för en svensk att ta sig dit från Malmö.

Den kostar 4 miljoner DKK (”kontantpris”).

Du får låna upp till 95% av priset du betalar.

Danmark har ett statlig bolåneinstitut i grunden som alla lånar av, därav den mycket låga räntan på de första 80% av priset du vill betala. Resterande lån är ett rent banklån med högre ränta.

Grundregeln för alla bolån i Danmark är att de skall betalas tillbaka inom 30 år, utan undantag så klart. Du kan betala av på kortare tid om du vill men inte längre.Banken tar också månatliga avgifter förutom ränta.

För att låna pengar måste du betala handpenning och avgifter för köp till alla inblandade (mäklare, bostadsinspektörer, kommunen, advokater, tingsrätt med mera). Det uppgår i runda slängar till cirka 50 000 DKK för en vanlig lägenhet.

Får du ett lån kan du sedan välja vilken slags ränta du vill ha, hur lång löptid lånet skall ha och om du vill ha amorteringsfritt de första 10 åren. Det betyder att du under den tiden bara betalar ränta, vilket betyder att din amortering ökar drastiskt de resterande åren på lånet.

Är du med så långt? :slight_smile:

Tillbaka till den här lägenheten. Förutom lånet skall man betala det som listas under ”ejerudgift”, se det som avgift eller liknande. Dessutom tillkommer årliga skattesatser till staten, el, värme & vatten. Räkna med minst 2500 DKK per månad för allt detta. Så 4862 + 2500 = 7362 DKK per månad för avgifter och annat.

Lånar du 3.8M DKK kostar lånet med 6-månaders rörlig ränta på -0,12% cirka 15100 DKK.
Lånar du 3.5M DKK kostar lånet med 6-månaders rörlig ränta på -0,12% cirka 13200 DKK.
Lånar du 3.0M DKK kostar lånet med 6-månaders rörlig ränta på -0,12% cirka 10500 DKK.

Alla tre lånen har en beräknad årsränta om 0,92% dvs banken tar 1% i ränta för sina omkostnader. Det är därför de kan ge en ränta som är negativ, då de tar igen det på löpande avgifter och omkostnader du måste betala för att få lånet.

Adderar man kostnaden för bolånet och för lägenheten i sig, blir det mellan 18000 och 22500 per månad i DKK. Helt normalt och det är vad en genomsnittlig dansk familj lägger på sin bostad varje månad i Köpenhamnsområdet i storleksordningen stor 2:a till normal 3:a.

Hyreslägenheter kostar i samma paritet. Det som kallas andelslägenheter (lik våra bostadsrätter) kostar uppåt 1-1,5M DKK, men har en avgift som är två till tre gånger högre. De är reglerade i lag hur mycket de får kosta, vilket gör de mer tillgängliga men samtidigt ägs de av en förening. En ”ejerlejlighed” som den länkade ägs av dig och du får göra precis vad du vill utan att någon kan invända.

Vi var på vippen att köpa en lägenhet i Köpenhamn. Är glad nu i efterhand att vi ångrade oss i sista minuten. Bokstavligt talat :slight_smile:. Just det. Bostadsytan inkluderar alla innerväggar och eventuella ytor under snedtak. Storleken kan se imponerande ut, men en 100m2 Dansk lägenhet är runt 80m2 i Svenska mått mätt.

9 gillningar