Nu har min V70 lagt av, hjälp mig resonera kring ny bil…

Ja, fattar att det har varit helt tydligt för många av er. Men för mig var det en ögonöppnare. Jag hade satsat pengar på att den begagnade bilen var bättre. :scream::roll_eyes:

1 gillning

Om du går på privatleasing tycker jag råd och röns artikel är bra.

Speciellt bör man överväga följande stycke,

Vad menas med onormalt slitage?

Det finns alltid en reservation i avtalen om onormalt slitage, och bedömningen görs när du lämnar tillbaka bilen. Be att få onormalt slitage specificerat i kontraktet. Fråga vem som bedömer slitaget, är det en oberoende person eller är det leasingfirman?

4 gillningar

Jag är fortfarande inte helt övertygad om privatleasingens förträfflighet.
Jag måste nog räkna lite mer själv.

Yes, det kommer garanterat bli ett avsnitt. Måste, om inte annat, motivera alla timmarna jag har lagt på det här. Jobbar även på att få med @Skogstomten på en intervju. Han har ju de facto skrivit en bok på ämnet. :nerd_face:

5 gillningar

Finns begagnade Kia också. Jämföra en ny med en begagnad från olika klasser är ju äpplen vs päron gånger två eller? Går säkert att hitta ett äpple, ett päron, en banan och en kiwi som tar ut varandra perfekt i uträkningen :slight_smile:

Vill du byta ofta eller äga en helt ny så låter ju leasing ok. När avtalet går ut kanske elbilar är mer mainstream och praktiska att äga som tidigare nämnts. Vem vet, kanske är omöjligt att sälja bensin / diesel om några år…

Eller köp bara det ni vill ha, varför krångla! Ni har råd. Eller låt barnen välja, de har säkert bättre koll på vad ni egentligen vill ha :wink:

2 inlägg har sammanfogats med ett befintligt ämne: Hur kan privatleasing vara så förmånligt?

Håller med, men jämförelsen håller chockerande nog även i jämförelse mellan äpplen och äpplen. Se jämförelsen tidigare. Det var det som överraskade mig så mycket när jag jämförde siffrorna istället för gick på känsla och min förutfattade mening / fördom.

Tycker även det är fullt rimligt att jämföra t.ex. Volvo V90 med Audi e-Tron eller Mercedes. Är nästan samma typ av äpplen tänker jag. :slightly_smiling_face:

9 inlägg har sammanfogats med ett befintligt ämne: Onormalt slitage vid leasing | Några erfarenheter?

Jag har inte läst alla inlägg här ännu, men tänkte bara slänga in idén om Lexus. Som en lyx-variant" av Toyota. Deras service, ivarjefall där jag bott och lämnat in till service (Belgien och Österrike) är superb, och mycket täcks av kort + långtids-garantin. Otroligt bemötande sedan första dagen.

Jag valde Lexus, istället för Mercedes/Audi år 2006 (var aldrig intresserad av BMW), därför att IS-modellen då var tystare inuti än alla andra bilar och jag körde mycket, och långt. Dessutom har vi haft felfria Toyotor i familjen i åratal, medan Mercedes HAHAH vet inte vad jag ska säga :woman_facepalming:

Jag har sedan 2014 en IS 300H executive (fullutrustad), en laddhybrid och gör årlig service. Det enda jag bytt på min bil är startbatteriet - fick tydligen någon slags måndagsexemplar. Det har varit oros-fritt ägande av den här bilen - det är ju en lyx-toyota så jag förväntar mig inget annat. Dessutom kostar den mindre än tyska bilar om man utrustar dem lika mycket. Den är som ny inuti fortfarande :sunglasses:

Flera av mina kollegor har Lexus SUV och gillar den, själv gillar jag inte utseendet av den och föredrar min strömlinjeformade bil. Jag vill se ett rymdskepp, inte en låda :rofl:

Och när det gäller att inte få stenskott etc, så kan man köra PAS-behanding från Vonne över hela bilen, samt foliera fronten/motorhuven eller hela bilen, så slipper man hela det problemet.

Och, jag rekommenderar läderklädsel. Så mycket lättare att hålla rent (inget tränger in) och rengöra, eftersom smutsen bara hamnar ytligt. Det tipset fick jag från en 3-barnspappa på jobbet när jag köpte den första 2006. Sen behöver man ju inte ha ljust läder, man kan ju ha mörkt :grin:

Tja, några ideer bara såhär sent i tråden.

Hade jag haft råd, så hade jag haft en Jaguar. Eller två - en på verkstaden och en som funkar :rofl: Eller om jag hade för mycket pengar, då en Maserati quattro porte, för att den är snygg LOL

4 gillningar

Skulle säga marignellt. Inbyten går i principt rakt på ett listpris. Jag har varit inne med min bil på ett flertal olika firmor, alla säger samma pris plus minus 10 000 utan att ens titta på bilen.

Förselen med privatägd är ju att du dessutom kan sälja privat för ytterligare 30 000kr. När du lämnar in leasingbilen så sitter du ju inte i förhandlingsläge. Bara ner med brallorna

1 gillning

Vet inte om Volvo är så mkt bättre isf. :cn:

4 gillningar

Tror 50% värdeminskning är att ta i om den inte är helt ny. 35% mer rimligt kanske?

Tex ser min v40 som jag köpte för 155k för 1 år sedan säljas för ~10-15k mer nu… Vad har alla stödpaket gjort med ekonomin egentligen? Länk med liknande v40.

1 gillning

Läste det på någon sajt som jag tappat källan till (tror det var Råd och Rön) där man sa 50 % på 3 år och därefter ytterligare 50 % på tre år. Sedan är det precis som du skriver att priserna på begagnat har ökat det senaste året med ca 8 % enligt Rapport på TV häromdagen…

1 gillning

Min upplevelse mot när jag var i det här kaninhålet för något år sedan är att det finns typ ingen som säljer sin bil privat på blocket längre. I princip bara företag. Har även hört från kompisar att så fort en felprissatt bil kommer upp så köper firmor de utan att titta på det och fraktar hem den.

@kero länkade följande artikel från expressen där det står ungefär 50% i värdeminskning på 3 år.

Kollade för skojs skull och det verkar stämma ganska bra kan man väl säga… :sweat_smile:

Volvo från årsmodell 2018: 5300 företagsannonser, 120 privata (Hela Sverige).
Toyota från årsmodell 2018: 1291 företagsannonser, 55 privata (Hela Sverige).

Stämmer även bra överens med när jag sålde en gammal häck privat i 20 tkr-klassen tidigare i år. En polsk bilhandlare kom och hämtade den på lastbilsflak och exporterade direkt till Polen. Var faktiskt en mycket smidig affär och jag fick förbetalt via Swish :slight_smile:

Men nog om det sidospåret…

1 gillning

Okej, nu ska jag göra ett försök att strukturera upp vad jag har lärt mig angående totalkostnadskalkyler (TCO) för bilinnehav och varför jag har landat i att kombinationen privatleasing och elbil är så förmånligt just nu.

Förutsättningar & antaganden
Först av allt vill jag dela mina husregler för beräkning av TCO som en grund för mina slutsatser.

  1. Börja med att bestämma en tidsperiod för att tydligare kunna jämföra köp vs privatleasing. Jag brukar räkna på tre år eftersom jag gillar att byta bil lite oftare. Vill man jämföra en längre period kan man med fördel räkna på sex år som motsvarar två privatleasingperioder så får man lite bättre förutsättningar för värdeminskningen vid köp, men då får man uppskatta leasingkostnaden för period två som idag är okänd.

  2. Förutsättningarna vad gäller kapital och löpande kostnader måste vara desamma vid båda alternativen, dvs det är totalt orättvist att säga att om jag köper en bil för 300 000 kr så ökar jag bara huslånet med låg ränta och simsalabim så har jag plötsligt 300 000 extra, men när jag privatleasar en bil så behöver jag inte dessa pengar och då lånar jag dem inte heller och då finns inte heller alternativkostnaden. Detta ger en helt skev jämförelse. Jag anser att man måste börja med att säga. Här har jag 300 000 kr (oavsett var dessa kommer ifrån), vad ska jag nu göra med dem? Investera på börsen och privatleasa, alternativt köpa en bil?

  3. När jag gör en riktig TCO-kalkyl för hela mitt bilinnehav så tar jag med allt, dvs även torkarblad, biltvätt, spolarvätska, parkering, osv, men när jag ska jämföra två bilalternativ så skalar jag av praktiska skäl bort dessa kostnader som är identiska oavsett bilval. Ska man vara strikt så är det ju inte längre en komplett TCO-kalkyl, men det brukar jag bortse ifrån :slight_smile:

  4. Jag räknar aldrig med köp av gamla bilar, dvs mer än 5-6 år gamla eller mer än 8 000 mil vid inköpstillfället. Jag är fullt medveten om att det finns potential att få ett lite billigare bilinnehav om man gillar att skruva själv och har tur vad gäller strul/haverier, men det är helt enkelt inte för mig. Precis som med mitt boende, min mobiltelefon och min dator så vill jag ha en viss standard, trygghet och fräschör på bilen med det senaste i säkerhet, driftsäkerhet, körassistans, integration med mobilen, och andra finesser.

Slutsatser (ekonomiskt perspektiv)

  1. Privatleasing av en helt ny ICE bil (bensin/diesel) är i princip alltid en väldigt dålig affär eftersom leasingavgiften är väldigt hög i förhållande till nybilspriset, samt att den väldigt höga malusskatten gäller i tre år, dvs under hela leasingperioden.

  2. Köp av en helt ny ICE bil är oftast bättre än privatleasing men fortfarande en dålig affär pga den höga malusskatten och snabb värdeminskning

  3. Köp av begagnad ICE bil är det bästa ekonomiska alternativet om man vill/måste köra en ICE-bil. Köp en 3-4 år gammal bil som gått relativt få mil. Den värsta värdeminskningen har redan skett, man slipper malusskatten och har fortfarande bra garantier och låg risk för haverier, dvs liten risk för obehagliga överraskningar. Titta extra noga på bränsleförbrukningen eftersom bränslepriserna med all säkerhet kommer att gå upp ytterligare de kommande åren. En V90 CC T5 drar till exempel runt en liter per mil i stan vilket blir väldigt dyrt.

  4. Köp av en helt ny elbil är en ganska osäker affär eftersom dessa är väldigt dyra i inköp i förhållande till motsvarande ICE bil (ibland till och med dubbelt så dyra), samt att värdeminskningen är väldigt svårbedömd på grund av att det knappt finns någon begpris-historik på elbilar ännu i kombination med snabb teknikutveckling. Det dyra inköpspriset innebär också att utebliven avkastning (plus ev räntekostnad) sticker iväg.

  5. Köp av begagnad elbil vore troligen en jättebra ekonomisk affär, men problemet är bara att det knappt finns några vettiga elbilar som är 3-4 år gamla. Elbilarna har utvecklats enormt mycket de senaste åren och när jag söker på 3-4 år gamla elbilar på blocket så blir jag inte jättesugen att slå till på en utdaterad modell med kort räckvidd. Då kör jag hellre en ICE bil.

  6. Privatleasing av elbil har det senaste året blivit rejält mycket mer attraktivt. T.ex. så har privatleasingpriset på populära elbilar som Nissan Leaf, Hyundai Kona och Kia eNiro sjunkit från priser runt 4000-5000 kr/mån för bara något år sedan till att idag kosta mellan 2500-3500 kr/månad. Dessutom har bilhandlarna regelbundna kampanjer med ännu lägre priser. T.ex. hade Hedin nyligen Leaf för 2599 kr/mån inkl vinterdäck och försäkring, Peugeot hade E-2008 för 2599 kr/mån i mars (jag slog till på denna) och VW-handlare hade nyligen ID.3 från 2995 kr/mån. Utöver det har vi kinesiska tillverkare med bilar som MG ZS från 1990 kr/mån och fler märken är på väg in. Priserna pressas nedåt och förhållandet mellan privatleasingkostnad och nybilspris för elbilar blir bara bättre och bättre till privatleasingens fördel.

19 gillningar

Min jämförelse var dessutom mellan en begagnad V90 med ny e-Tron och EQC och ändå var det fördel de senare.

1 gillning

Här kommer en liten bomb.

Denna artikel publicerades idag. Slutsatserna är att det krävs tre omgående åtgärder för att förbättra chansen att motverka temperaturhöjningen (och alla dess sidoeffekter).

  1. Sätt priset på kolbaserade utsläpp mycket högre än idag
  2. Fasa ut och inför ett förbud att använda sig av fossila bränslen av alla slag
  3. Utveckla strategiska klimatreserver för att strikt skydda och återställa naturliga kolsänkor och biologisk mångfald över hela världen

EU kommissionen har föreslagit punkt 2 till 2030. Forskare säger det måste genomföras snabbare.

Sammanfattningsvis: Fordon som drivs med fossila bränslen är utdöende och kommer bli dyrare för varje år som går.

5 gillningar

Här håller jag helt med. Tesla M3 är väldigt bullrig (åtminstone årsmodellerna 2019-2020). Vet inte hur faceliftade 2021 är. Jag upplever både min billiga Peugeot e-2008 och Kia eNiro som markant tystare än M3. Sedan är Volvo så klart ett kliv upp i premium och ytterligare ännu bättre vad gäller ljudkomfort.

2 gillningar