Önskar tips kring min sparstrategi

Hej sparvänner!

Har en sparstrategi för familjens pengar som jag önskar tips och råd kring. Även om jag känner mig hyfsat säker på att jag är på rätt spår är det alltid nyttigt med ett utlåtande från någon utomstående, då det är lätt att bli “hemmablind”. Har sedan jag upptäckte RikaTillsammans för drygt ett år sedan flyttat allt sparande från SEB till Avanza och ångrar att jag inte gjorde detta långt tidigare. Jösses vad storbankerna måste tjäna pengar på ointresserade sparare som plöjer in sina pengar i bankernas dyra fonder.

Förutsättningar

  • Gifta, 38 år gamla, 3 barn (7, 10, 13 år).
  • Bor i villa (värde ca 3.2 mkr, lån på 1.9 mkr). Amorterar 3500 kr/mån.
  • Trygga anställningar, dvs. liten risk att bli av med jobbet. Jobbar 100% resp. 80%.
  • Nuvarande inkomst efter skatt: 58 tkr inkl. barnbidrag.

Sparar 15.000 kr varje månad enl. följande:

  • 2000 kr till sparkonto (0,5 % ränta) med buffert för hus, bil, oförutsedda utgifter. Målnivå ca 100 tkr.
  • 2000 kr till sparkonto (0,5 % ränta) till semester, nöje. Målnivå ca 100 tkr.
  • 3000 kr till ett gemensamt konto (ISK) för barnen i mitt namn, enligt Globala barnportföljen. Nuvärde ca 270 tkr, målnivå ca 600 tkr. Fördelas lika mellan barnen och är tänkt att användas till framtida lägenhetsköp, studier etc. när barnen är mogna för detta.
  • 3000 kr till Nybörjarportföljen (ISK). Nuvärde ca 230 tkr, målnivå ca 250 tkr. Sparhorisont 5-10 år. Har inget bestämt mål med pengarna, men ser denna portfölj lite som en krockkudde.
  • 2000 kr till en pensionsportfölj (ISK) där jag jag köper aktier i investmentbolag. Nuvärde 160 tkr. Sparhorisont 15-20 år.
  • 3000 kr till pension (ISK) enl. Globala barnportföljen. Sparhorisont 15-20 år.

Utöver detta blir det en del oregelbundet “klumpsparande” eftersom det oftast blir pengar över i slutet av varje månad. Tanken är också att framtida lönehöjningar helt ska läggas på sparandet, samt att jag hos övriga familjemedlemmar försöker pränta in vikten av att dra in på onödig konsumtion, för att på så sätt öka sparkvoten.

När målnivåerna är uppnådda för sparkontona, barnkontot och nybörjarportföljen fylls det på i pensionportföljen och investmentbolagen istället.

Även om vi vill ge barnen en grundplåt när de flyttar hemifrån tycker jag det är viktigt att de i tidig ålder får kunskaper kring sparande och ekonomi, så att de förstår vikten av att spara. 13-åringen är fascinerad över hur pengarna kan “växa av sig själva” och han lyssnar på alla poddar han hittar på temat. Snart dags att han får ett eget konto på Avanza där han kan sätta in sina egna sparpengar och köpa fonder/aktier.

Målet med vårt långsiktiga sparande är att kunna gå ner i arbetstid när vi passerat 50-årsåldern och kanske gå i pension vid 60. Men på vägen dit vill vi emellanåt kunna unna oss en och annan längre semesterresa.

Så, är det något ni tycker att jag bör ändra på i vår sparstrategi? Tacksam för alla råd.

Hej!

Tycker det ser bra ut. Härligt att ni har sådan koll på sparandet med struktur och extra kul att 13-åringen är så intresserad! Coolt att han så tidigt kommer börja investera, grymma förutsättningar och jättebra att ni uppmuntrar det. För att gynna det intresset kan t.ex. Unga Aktiesparare och olika böcker vara bra så det håller i sig. Klokt att vilja gynna deras intresse och inte “enbart” spara åt dem utan även lära dem. Om du inte redan läst den kanske Jans bok Gör ditt barn rikt kan vara intressant läsning för er?

Tycker fördelning och målnivåer låter rimliga, exakt hur mycket ni behöver till buffert och målsparande som resor vet nog ni bättre än någon annan hur mycket just NI behöver eftersom det varierar så otroligt beroende på intressen.

Lycka till med allt!

Vänligen
Elin