Peer2peer-lending

  1. John hur ser du på lendify och liknande aktörer? Anser du det vara för riskabelt ? Du har ju själv råkat illa ut vad jag förstår .
  2. skulle du kunna bjuda in och ”grilla” någon per2per om risker , trygghet etc
  3. i vilken hink hamnar typ lendify?

Själv investerar jag i Mintos www.mintos.com. De är baserade i Lettland men expanderar med kontor i Europa. Det fungerar som en marknadsplats för kreditgivare som finansierar (säljer)lånen till dig, så du sprider ut din risk inte bara på person basis, utan också på länder och kredit givare. Nöjer man sig med ränta på mellan 7-12% får man också en återköpsgaranti om låntagaren inte betalar sitt lån. Det finns även svenska kredit givare som finansierar sina lån där.

Största risken ligger i om en kreditgivare går under och inte kan fullborda sin garanti (det har hänt en gång med Eurocent, och Mintos arbetar med att kräva tillbaka pengar för investerarna samt vida åtgärer för att förhindra att det händer igen. Men med 50+ kreditgivare (loan orginators) så kan man diversiera sig rejält. Skulle Mintos gå under så finns avtal med en advokatbyro som ska arrangera att kreditföretagen köper tillbaka lånen de sålt till dig. Så en Trustbuddy incident är reducerad.

Mintos är en väldigt populär P2P i Tyskland. Jans "kollega" skulle man kunna kalla det, en välkänd investerarbloggare i Tyskland besökte dem i Lettland och gjorde en intevju (på engelska, börjar runt 01:00 https://www.youtube.com/watch?v=wJIfBtLKF74). Väldigt bra intervju som kompletterar information på Mintos hemsida.

Man kan investera i många valutor, jag kör bara med Euro och Buyback garanti, men vill man vara galen kan man investera i tex Rubel i Ryssland, vilket också ökar risk men också möjlig ränta.Det är också möjligt med SEK men utbudet av lån är vädligt låg.