Pension mycket nära

Hej och tack för all information ni ger. Mycket imponerande.

Jag blir 65år i slutet av året och kommer antagligen att sluta arbeta vid årsskiftet. Min pension, tjänstepension och privat sparande har gjort att pensionen ser ganska bra ut. För några år sedan fick jag ett ganska stort arv som jag inte gjort något med. Finns på ett vanligt sparkonto. Inte smart jag vet. Eftersom jag är så nära pension och vill att arvet skall vara pengar att förbruka längs min pension så vill jag inte ta stora risker med de pengarna. Men om jag inser att ett sparkonto inte är det smartaste hur skall jag tänka för att försöka få en så säker avkastning som möjligt? Hur hade ni tänkt?

Åter igen tack för all information ni sprider

Bernt L

Hej!

Den viktigaste faktorn när det gäller risknivån (=andelen aktier/aktiefonder) i sparandet är tiden. Om du ska använda pengarna från arvet inom kort bör du ha låg risk. Men om du inte ska använda dem förrän om mer än tio år kan du ha en hög andel aktier/aktiefonder. Även om du ör 65 så är det ju inte säkert att du ska använda pengarna inom närtid.

En tumregel är att man för varje år som återstår tills pengarna ska användas kan ha 10 % aktier i sparandet, resten i räntor. Så om pengarna ska användas om tre år har man 30 % i aktier och 70 % i räntor. Om det år tio eller fler år kvar så har man allt i aktier.

Tack för ditt svar.
Uppskattar all feedback.
mvh Bernt