Pension och bosatt utomlands

Hej,

jag bor i Österrike och vill pensionsspara men vet inte hur det ska gå till (vill helst göra det i Sverige). Har läst på lite och tyvärr kan jag inte öppna ISK eftersom jag inte är folkbokförd i landet.

Är intresserad av Avanza, men är det värt att öppna och spara i fond där när jag bor utomlands? Behöver också göra överföringar i euro, men det kanske inte spelar någon roll.

Tänker att det alltid bra att spara på något sätt än att inte göra det alls.

Vänliga hälsningar,

Ann-Louise

Vet väldigt lite om förutsättningarna i just Österrike, men ofta är det enklare att spara i det land man har sin skattehemvist och sina inkomster. Dåligt produktutbud, brist på bra sparplattformar och en dåligt fungerande finansiell sektor kan dock tala emot detta. Eller t ex om du är amerikansk medborgare, eller om den politiska risken är stor i landet.

Tekniskt sett går det bra för dig att ha ett svenskt aktie/fondkonto, men som utlandsbosatt riskerar det att medföra praktiskt krångel och risk för t ex dubbel beskattning av t ex räntor och utdelningar och/eller en krångligare deklaration. Se till att ha koll på vad som gäller här om du väljer denna väg, så att det inte blir fel.

Missa inte att utforska eventuella lokala sparformer som kan vara bättre för dina behov än ett vanligt aktie/fondkonto. T ex ISK är en sådan i Sverige, finns det något motsvarande i Österrike?

Det går alldeles utmärkt att betala in EUR till Avanza (kolla först hur du gör detta med deras kundtjänst), däremot kan du inte göra utbetalningar från Avanza direkt till utländska banker.

Hejsan, har du fått fram mer information om detta? Jag är i samma sits.