Pensionär som får 2 000 000 kr i arv, vad ska man göra?

Om man är en äldre person dvs superpigg pensionär-80 + , och får en stor summa 2.000 000 i exempelvis arv, hur skulle du rekommendera att de placerades?

Går det att skapa en pengamaskin även om an är pensionär? Personen det gäller vill använda mellan 10 000 – 15 000 per månad för att sätta lite guldkant på tillvaron , men resten, ska det läggas i fonder?

Vad tycker du? Känns fel att ha dem på banken utan ränta? Dessutom kan ju en pigg 80-åring mycket väl bli 100 år idag?

Jag skulle först och främst ställa den viktigaste frågan av dem alla:

  • Vad ska pengarna användas till?

Min uppelvelse är att många tyvärr stressar med sina pengar som att de måste investeras annars gör man "fel". Men för en 80+ åring skulle jag kanske till och med säga att det är olämpligt att de investeras. När man investerar behöver man ha en längre tidshorisont eftersom de korta perspektiven ofta är alldeles för riskfyllda. Nu utgår jag bara från ålder och att pengarna ska användas, inte till resterande del av ekonomin.

Det är inget fel att bara ha pengarna på ett konto som inte har 0 % i ränta. Räknar man en uppdelning i 20 000 kr per månad så räcker det ju i 100 månader. Det är ju nästan 8 år.

Jag skulle dock rekommendera att sprida ut pengarna på minst två banker så att man har insättningsgaranti på hela beloppet. Sedan skulle jag sannolikt rekommendera att öppna ett konto på t.ex. Avanza som har en del sparkonton som är bra.