Placering för äldre pensionär?

Hej!

Min äldre far +80år har via Nordea rekommenderats att placera sitt relativt stora kapital på fonden stratega 30. Allt kapital är placerad i den fonden idag. För det första ogillar jag det pga den höga förvatningskostnaden samt att det är bankens egna fond och man inte har rekommenderat något annat. Frågan jag ska ställa förstår jag är svår att svara på då det finns många om och men med anledning av hans ålder. Hur ska man lägga upp ett sparande för en person i åldern +80 på tex 0-3år, 3-5år, 5-10år? Sannolikt kommer det inte att förbrukas någon större summa från kapitalet. Önskar tips och förslag på ett bättre upplägg än Stratega 30.

 

I första steget hade jag funderat på vad målet med pengarna är - leva på dem? ge dem i arv? skänka bort dem? hur mycket behöver han tills han blir 100 år? etc. Ibland är nämligen rätt sak att inte ens placera pengarna. När målet är identifierat så skulle jag fortfarande tänkt i fyra-hinkar-principen. Det är ju ursprungligen en modell just för pensioner och att de ska räcka hela livet.

När det sedan handlar om själva implementationen av fyra-hinkar-principen så fungerar en fondrobot som t.ex. Lysa i både mellanrisk- och den passiva hinken. I bufferthinken är det ju enklast med bankkonto med insättningsgaranti eller en kombination av räntefonder.

Det är min spontana tanke. Lycka till med ert beslut!

Jan

 

Tack för ditt svar!