Hur förvaltar man sitt kapital när man är över 70?

Mina föräldrar är perfekta bankkunder till sin bank och köper nog det mesta som de säger och har gjort i många år. Eftersom jag har börjat prata mer om privatekonomi med vänner, familj och släkt den senaste tiden så pratade jag med pappa och försökte få koll på hur de har sina pengar placerade.

De har det rätt gott ställt tack vare att de har ärvt bostäder och så.

De har inga skulder på husen (villa+fritidshus) och har utöver det ett visst kapital. De klarar sig ganska bra på sin pension, så det är inte så att de behöver ta ut stora summor från kapitalet för att kunna klara sig och leva gott.

Frågan är då hur man resonerar när man är i deras ålder (strax över 70) i detta läge.

Tänker man väldigt annorlunda då jämfört med när man är i 35-årsåldern?

Jag tänker att man inte behöver göra det… Visserligen kanske man får dela upp kapitalet i delar (portföljer), typ 15 % kan man ha rätt tillgängligt/på ett bankkonto med bra ränta, 15 % på lite kortare sikt (kanske 5 år) med 50 % aktier och 50 % räntefonder och resten kan man tänka lång sikt (10 år och mer) och där tänker man indexfonder och låg avgift.

Eller tänker jag fel? När man kommer upp i en viss ålder så ökar ju risken att man bara ska dö knall och fall, men det kan ju lika gärna vara så att den allra största delen av detta kapital ska sitta 25 år…?

Deras bank har placerat större delen av kapitalet i något som de kallar “Kapitalskyddad placering”, vilka löper på typ 3 år och mest verkar vara en ursäkt för att skumma av ytan av deras kapital med hjälp av avgifter, courtage och annat. Men jag kan ha fel!

Hur tänker ni?

Hej,

Om jag själv var 70 år skulle jag nog haft betydligt mindre aktiefonder i min portfölj.

Kanske max 20-25%. I min (framtida) sits har jag ju då redan investerat i börsen i ca 30 år och behöver inte så mycket mer avkastning (högre risk) tänker jag, utan kan börja plocka ut min avkastning. Men om dina föräldrar inte har börjat spara än på börsen, är mitt råd att inte gå in med så mycket pengar alls ; det är ju inte samma sak att investera på börsen när du är 35 år vs 70 år.

Du nämner ju den tråkiga men realistiska aspekten att man kanske inte kommer kunna leva ett friskt liv i många många år. En annan aspekt som man kanske också kan fundera över är att du kan fortsätta förvalta dina föräldras investeringar när det är dags.

Men det beror i stort på dina föräldrars ekonomi som du beskriver som god - om kan de avvara en del av de pengar de har till att ha på börsen och ändå leva hyfsat gott på sin pension, är det absolut inte fel att gå in i börsen. Frågan kokar ner till hur stor risk de är villiga att ta.

Jag tycker däremot att det är vettigt att sprida ut pengarna på det sätt du beskriver. En del på t ex SBAB, en liten del i 50-50 aktie/ränteportfölj och kanske resten i en portfölj med mycket räntor och lite aktiefonder (aktiefonder i ovan fall utgår jag från billiga och breda indexfonder).

“Kapitalskyddad placering” låter bara som rökridåer.

Tack för svaret! Ursäkta att jag var så seg med att svara, jag trodde att jag skulle få ett mail när det kom in svar och har inte kollat “manuellt”. :-/

Hej!

Denna artikel känns relevant för dina föräldrars situation. Så länge det finns pengar till bufferthinken kan man gå vidare till mellanriskhinken och så vidare.

Hälsningar
Elin

När man är 70+ så känns det som att man bör fundera på hur man känner inför arv/familjeförmögenheter etc. Tänker man att inget skall/behöver lämnas till barnen så är det ju hög tid att börja leva upp pengarna. Men om man ser lite mer långsiktigt (flera generationer) så är det ju hög andel aktiefonder som gäller.