Portföljfördelning

Hej!

Är en 21-årig student som börjat investera i aktier och tänkte be om lite tips och feedback. Mitt totala kapital som jag satt in på ett isk är 200.000 kr. Min tanke är att fördela det mesta i investmentbolag, men vet inte hur många som är att rekommendera. Har idag både latour, Lundberg, industrivärlden, investor och svolder, men funderar på om det här är för många eller om det är ok att investera i fler? Exempelvis bure Equity, Öresund och Warren buffets investmentbolag berkshire Hathaway. För riskspridning dvs. Utöver detta har jag en aktiefond och två indexfonder, och även ett förhoppningsbolag. Funderar på om något tillväxtbolag skulle vara en bra idé också, eller hur ser ni på den här fördelningen? Fördelningen procentmässigt är ungefär 80 % aktier och 20 % fonder och tanker är att spara åtminstone 5+ år.

Tackar för hjälpen på förhand och önskar er allt gott!

Hej!

Investmentbolag är aldrig fel och de ger ju en viss riskspridning själva eftersom de äger aktier i flera olika bolag. Att ha många olika tycker jag bara är bra som riskspridning. Själv äger jag dock inte utländska aktier direkt eftersom jag inte vill hålla på och böka med källskatt, men det ska egentligen inte behöva vara något hinder.

För egen del föredrar jag att inte hålla på att köpa och sälja aktier, utan välja aktier som jag vill äga i många år. Den som handlar mycket riskerar att göra många klassiska investerarmisstag och förlorar även en pengar på courtage. Annars tycker jag inte att man ska vara rädd för att äga aktier direkt, om en pilkastande apa kan slå en professionell fondförvaltare så kan väl jag, brukar jag tänka.

När det gäller riskspridning skulle du kanske fundera på att ha en globalfond (index) som grund i sparandet. En ensidig inriktning på Sverige kan bli känsligt.

Hej, tack för input! Du menar alltså att man egentligen kan ha för många investmentbolag för en bra riskspridning? Utan problem är snarare att man inte har fördelat risken på en global marknad utan bara i Sverige? Dessutom har jag en förkärlek till investmentbolagen över fonder pga av de låga avgifterna.
Annars tänker jag att investmentbolag och fonder är det smidigaste för mig att äga, där jag inte behöva lägga för mycket tid och energi på att hålla mig uppdaterad. 10 investmentbolag + några fonder bör göra jobbet då :slight_smile:

Hej! Du menar alltså att man egentligen inte kan ha för många investmentbolag då? Enda dåliga kanske är om jag inte har dessa på en global spelplan utan bara i Sverige? Har funderat om mitt upplägg med 10 investmentbolag, några fonder och kanske någon utdelningsaktie kan vara en bra idé för ett långsiktigt sparande, så slipper man dessutom vara särskilt aktiv :slight_smile:

Det stämmer, jag tycker att man gott kan ha ett stort antal olika aktier, själv har jag väl ett tjugotal och ser inga hinder mot att ha ännu fler. Detta är min personliga åsikt och en del menar att man bör ha färre, så man kan ha bättre koll på sina innehav, men för egen del väljer jag att inte ha superkoll på rapporter, nyckeltal osv, utan jag litar på att marknaden har prissatt aktierna någorlunda bra och satsar på företag i branscher som jag tror på långsiktigt. Om det utvecklar sig som index är det OK, om det går bättre är det jättebra och om det går sämre så har jag i alla fall gjort något jag tror på.

Men de flesta skulle nog rekommendera att investera en betydligt större del utanför Sverige, ja, med tanke på att vi är en liten ekonomi och man aldrig vet vad som händer med kronkursen osv.