Privat Banking eller oberoende rådgivare

Hej.Du skriver ibland om att vi kan kontakta en oberoende rådgivare för hjälp med planering och placering. Samtidigt har jag fått intrycket av att du inte är så mkt för private bankers, vilket du inte är ensam om!Min fråga är, vad är skillnaden mellan en private banker och en oberoende rådgivare? Varg i fårakläder? Min uppfattning är att gör samma sak som en private banker. Är det rent ut sagt en privat privat banker, som istället för att dela med sig sin förtjänst med banken, behåller den själv.Varför skulle du välja en Oberoende än en Private banker på bank? Är det enbart pga produkterna de säljer på banken?

Private banking är inget annat än bankernas sätt att mjölka rika kunder på pengar.

Det är främst private banking kunder som påprackas dyra och dåliga strukturerade produkter där alltid banken skrattar hela vägen till sig själv.

En riktigt oberoende rådgivare jobbar inte för någon annan än för dig som kund. Inga kick-backs eller bonus på de produkter han eller hon säljer.

Ska du ha en oberoende rådgivare får du leta länge. Men Jan har rekommenderat en av de få riktigt oberoende rådgivare som finns idag ;

https://rikatillsammans.se/ekonomisk-radgivning-och-radgivare/

I utgångspunkt jobbar private bankers för att kunden ska tjäna pengar. Sen att banken alltid får pengar och är ofta inte bättre än en halvduktig amatör är en annan femma. Men vad är skillnaden, om du bortser från hur vederbörande tjänar pengar på dig som kund.

Förstår fortfarande inte den skillnaden. Det du skriver är att private bankers inte är något vidare och deras primära mål inte är att tjäna pengar åt kunden… Det kan man ha olika åsikter om. Jag köper däremot att de som yrkesgrupp inte har en tillräckligt hög “lägsta nivå”. Vad är det skillnaden emot en oberoende? Att han har möjlighet att rekommendera olika produkter/lösningar? Det är med andra ord en privat private banker? Jag funderar på att kontakta Henrik om ett år eller så. Men jag vill gärna veta mer innan.

Jag hänger inte riktigt med på frågan. Om jag ska generalisera grovt så är det så här:

  • Vanlig privatrådgivare på bank - går enligt mall och ger i princip inga anpassade råd överhuvudtaget. Främst säljare.
  • Fristående rådgivare - samma som ovan men är knuten till extern firma som inte är bank. Främst säljare.
  • Försäkringsmäklare - samma som fristående rådgivare

därefter kommer:

  • Private banking - lite mer anpassade råd, men fortfarande enligt mall som tas fram av bankerna centralt. Hälften rådgivare, hälften säljare.

för att få riktig rådgivning som är anpassad till en själv:

  • family office på storbankerna - de flesta vet inte ens om att det finns, för kunder med många miljoner.
  • oberoende rådgivare - som Henrik som tar betalt mellan 2 500 - 5 000 kr i timmen för det är vad det kostar om man ska ha det individuellt.

family office. Vad för summor? 10msek? 50msek?

Fick svar. Svaret var att private bankers jobbar enligt mall och är lite av säljare. Anledningen till att jag är förvirrad är för att; min bank. DNB som erbjudit mig private banking vid flera tillfällen, säger att de ska hjälpa mig med att skräddarsy en investeringsform som passar oss. (låter som det är individuellt, kanske bara ett försäljningsknep??).

Vad är löpande kostnader för oberoende investerare? Säg att jag anlitar en sådan. Vad vill de ha årligen? Jag förstod det som att det önskar ett livslångt (ömsesidigt) förhållande. Vad är de löpande kostnaderna… mest nyfiken. Behöver inte vara rätt på kronan… men är det enbart timlön han tar så blir det inga riktiga pengar för han… då försvinner ju oxå incitamentet att göra riktigt bra investeringar.

Tack för bra svar!

Förlåt att det blev uppdelat i flera stycken. Vad skulle du valt mellan fam.office och oberoende invst som tex Henrik? Givetvis är förutsättningen att du ska välja en av ovanstående.

Det beror på ens investeringsstrategi också. Om man t.ex. tror på aktiv förvaltning då är ju t.ex. den här bloggen och Henrik ett ganska dåligt val då vi inte håller med om den strategin. Så jag hade ju valt någon som t.ex. Henrik framför ett family office med stor sannolikhet om jag vore i den situationen.