Påverkar storleken på mitt innehav förvaltningen?

När man träffar banker och de presenterar sitt bästa disk-erbjudande så pratar de ofta om att det ”krävs” en viss summa för att förvaltningen ska fungera bra (inte att förväxlas med PB gräns). Ofta i spannet 5-10 miljoner. På vilket sätt kan volymen avgöra hur effektiv förvaltningen blir?

Hej!

Om man tänker avkastningen man kan få på sparande, ökningen i procent lika mycket oavsett om du satt in tio tusen eller en miljon. Självklart kan det bli ännu mer pengar om man sätter in mycket men det betyder inte att det inte är värt att investera mindre summor! Ska man hålla på med mer avancerad värdepapper såsom derivat så kan man behöva gå in med större summor. Vill man däremot t.ex. spara i fonder så kan man även spara 100kr i månad och få en rejäl tillväxt över tid.

Banker tjänar självfallet mer på att man sätter in tio miljoner än tio tusen och detta är en anledning till att de hellre ser att kunder gör så.

Hoppas det svarade på frågan!

Vänliga hälsningar

Elin

Banken har alltid en övergripande uppfattning om åt vilket håll som både räntor och aktier förväntas utvecklas. Det spelar ingen roll om kunden har 250 eller 25 000 aktier i låt oss säga ABB. Den procentuella utvecklingen blir densamma i båda fallen.

Banken har däremot ett intresse av att tjäna pengar. Det är därför helt naturligt att man jagar stora volymer. Ju större affärer, desto större courtage.

Blir det så mycket bättre om man låter banken sköta förvaltningen? Nja, själv skulle jag inte göra detta. Visserligen kan du som storkund få vara med på några nyemissioner, men bankens avgifter brukar äta upp detta.

Hej!

Vilken typ av förvaltning är det som de föreslår i sådana fall?

Överlag rekommenderar banker gärna de produkter de själva tjänar mest på. Om man själv bygger upp exempelvis en fondportfölj som man bara behöver obalanser någon som om året är det inte summan i slutändan som är den stora faktor. Procent är procent, oavsett om det är på 15 000 kronor eller 15 miljoner. Spontant tänker jag att de kanske rekommenderar produkter med höga avgifter, courtage med mera? Är avgifter höga kan det komma att bli så att det “äter upp” ett litet kapital.

Det har skrivits en del på bloggen om rådgivare, kan vara intressant att kika igenom.

Även intervjun med oberoende finansiella rådgivaren Henrik Tell kan ge intressanta syner på rekommendationer från banker etc.

Hälsningar
Elin