Privat pensionssparande?

Hej,

Jag har just nu nästan allt mitt sparande, ca 230 000 kr, i en fondportfölj med 100 % aktiefonder. Har nu insett är att jag vill dela upp sparandet i en portfölj enligt 90/10 principen för pensionssparande och en fondportfölj enligt 60/40 principen (eller liknande) för övrigt sparande.

Till frågan: jag vet helt enkelt inte hur mycket av mina nuvarande besparingar jag ska/bör sätta av till pensionen? Kan tänka mig reservera mellan 50 000 och 100 000 kr till pensionen. Jag har en lön på minst 28 300 kr netto, har tjänstepension och planerar att spara minst 1000 kr varje månad till pension. Jag är snart 31 år.

Förstår att det inte finns något rätt svar men hur skulle ni gjort?

Hälsningar

Martin

Tjena, Martin.

Jag är fem år äldre än dig och har själv en ISK jag döpt till “Extra pension” där jag har ett månadssparande i fonder. Det kontot började från 0 kr och bygger bara på månadsinsättningarna. Det som är en fördel (och kanske samtidigt en nackdel, för vissa) med ISK är att pengarna inte är låsta till pensionen, till skillnad från om de låg i en IPS eller i tjänstepensionen. Oavsett om du väljer att lägga 50.000 eller 100.000 kr på det kontot nu så har du möjlighet att ändra dig längre fram.

Med 30 år+ kvar till pensionen tycker jag det viktiga är att hålla igång månadssparandet. Istället för att sätta in en klumpsumma i början hade jag valt att avsätta ett något högre månadsbelopp.

/Mattias

Ja du har en poäng i det du säger. Vad jag kan hitta så rekommenderar en del att spara 3-5 % av bruttomånadslönen till pension varje månad. 4 % för mig blir 1500 kr. Satsar nog på det framgent.

Tack för svar!