Räcker dessa fonder till pensionssparande?

Hej!

Jag började spara till pensionen för några månader sen och valde att ta Avanza Global, DNB Europa Indeks A, Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A samt Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Sparar 25% i varje. Känns detta som en bra portfölj? Bör jag ha fler fonder?

Tillägg: jag är 21år så jag har långt kvar till pensionen

Hej Sara!

Fler fonder än fyra behövs verkligen inte men en sak som är bra att fundera på är överlappningar mellan dina fonder. Att sedan bara fördela 100% över fyra fonder till 25% var förstör balansen och kommer inte alls spegla verkligheten och hur den globala marknaden ser ut. Att spegla marknaden anses vara en klok investeringsstrategi.

Rådet brukar vara att bygga en portfölj med en globalfond som tar huvuddelen. För många räcker det att gå 100% med den. Andra väljer att ta en globalfond som grund och krydda till lite med småbolag, tillväxtmarknad, sverige fonder eller branschfonder (som teknik, fastighet, eller mediskt, osv)… det gör man för att man tror på dessa fonder /regioner/branscher långsiktigt och att dessa kommer prestera bättre än globalfonden över tiden. I ditt upplägg har du tydligen övervikt på europafonder. Samma sak för tillväxtmarknad och Sverige.

En enkel portfölj som denna är kanske bättre att utgå ifrån:

70% Avanza Global (eller Länsförsäkringar Global Indexnära)
15% LF Tillväxtmarknad Indexnära (eller Avanza Emerging Markets)
15% Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Om du sedan ändå vill lägga extra vikt på Europa skulle du kunna byta ut typ 10% av globalfonden mot en Europafond men det borde du endast göra om du tror och är övertygad att Europa på framtiden kommer överprestera mot resten av världen.