Rånad på krypto i bostad

Hej
Jag har en app ”Polisens RSS”
Där kunde jag hitta följande:


Händelsen skall ha ägt rum 21/4.

Vet någon mer om detta? Och hur lätt är det för personer att få reda på folks innehav i som i detta fallet krypto?

Menar du att få veta att någon har en massa monopolpengar handlar nog ofta om facebookspan eller snack i vänkretsen. Det är ju samma fenomen som att flasha smycken och klockor eller snacka om sitt kassaskåp under berusning på random bar.

1 gillning

Undrar om det kan vara att de tvingats till att köpa kryptovaluta och sedan skicka över det? Dvs de plockades ut för att de antagligen har bra med pengar och sedan tvingade till ett köp?

1 gillning

Går inte så fort att köpa kryptovaluta och det står i en annan artikel att det var tillgångar i krypto som överfördes:

1 gillning

Det finns ett flertal alternativ. Antingen har personerna pratat om det och informationen har nått personer som är giriga, utan konsekvenstänk och har ett rejält våldskapital. Eller så cirkulerar information om att de äger krypto på sociala medier som sedan landat hos desamma. Eller så har de blivit hackade/spyware som läckt information som sedan sålts. Eller så finns en historia bakom som är svår att gissa sig till.

Stöter man på ovan nämnda personer och man har något form av större kapital som lätt kan överlämnas, så slutar det förmodligen med antingen ett rån, ett rån och misshandel, eller än värre.

Hemskt är det oavsett, men det är nog också svårt att skydda sig mot till 100% oavsett hur man lever. Hackad eller skvallrad om kan vi alla bli. Men dessa typer av brott känns extremt ovanliga, var flera år sedan jag hörde om något liknande.

Hoppas polisen får fatt på gärningsmännen, kanske lindrar det något, även om de drabbade troligen har ärr för livet. :cry:

5 gillningar

eu röstade igenom att kräva personuppgifter för alla utag till privata plånböcker i mars, det här är nog ett år för tidigt för att vara orsakat av det men räkna med en 10000% uppgång om två år eller så med liknande, bra business helt enkelt.

edit: i dagsläget antagligen ryktesvägen eller ett av alla hacks, t ex ledger hacket här om året då över tvåhundra tusen personer som köpt kryptoplånböcker fick sina hemadresser läckta via nån svag länk (säljsystem, inte så otippat).

1 gillning

Förutom det vanliga att man kanske försagt sig på sociala media eller i sin vänkrets så är det här mardrömsscenariot som vissa Monero supporters målar upp:

Om du betalar med Bitcoin (eller i nästan vilken som helst förutom Monero) så kan mottagaren se i blockkedjan hur mycket pengar du har i den addressen/wallet du just använt.

Då kan man bara följa efter personen och kolla var den bor, för att sedan besöka dem och kräva dem på krypto som du vet att de haft.

Monero döljer dock detta för alla transaktioner.

1 gillning

Det kan ju vara ett försök till försäkringsbrott. Dvs dom hittar på att dom haft krypto som dom blivit rånade på, och sedan försöker de få försäkringspengar. Vilket såklart inte kommer gå vägen. Om berättelsen å andra sidan stämmer och överföringen avsett t.ex. Bitcoin kommer annars pengarna gå att spåra, så tillvida gärningsmännen inte är osedvanligt duktiga på att sopa sina spår.

Ledgern är ju öppen och har de använt en mailadress som kan spåra vem de är.
Ett mail så som Hjalmar.Silverhandske@gmail.com Eller Lars@LarsBilFix.se är personen nog inte så svår att spåra upp. Finns inte så många personer med det namnet, eller så får man ut den fysiska addressen via domännamnet. Förresten sökning i sociala medier räcker nog oftast.

Tyvärr har nog de kryptopengarna säkert passerat många händer vid det här laget , och kanske hoppat mellan olika ledgers. Bitcoin till Etherium till Dodge coin och tillbaka till bitcoin.

Sverige kommer väl som föregångsland gå ut med detta publikt som offentlig handling.
Precis som vi redan idag har register så att vi kan veta vilka som har jaktvapen (och därmed då med viss sannolikhet har dem hemma).

Precis som det förekommande (jag vet att det hänt, en jag känner råkade ut för det), inbrott i huset. Tre gånger. Varje gång var de och storhandlade på samma ställe. Det skulle i detta fall ha funnits spanare på köpcentrumet, som tog regplåten på bilarna som kom. Om två vuxna gick ur så kollade de var de bodde och den andra patrullen åkte dit och gjorde enkelt inbrott medan de visste bostaden var tom. Möjliggjorda via offentliga register genom att kolla vem som äger fordonet och var de bor. De behöver inte några spanare på alla villagator (vilket ser suspekt), utan de har dem på köpcentrum där det ändå hänger ungdomar med mobiler.

Eller som när sverige outsourcade hela fordonsregistret, inklusive militära fordon, dess vikt och specifikationer, till ytterst tveksamma länder och nu är att betrakta som offentlig handling.

Eller som vårdpersonal som inför patienten tvingas till att uppge vem man är, och att det i journalerna som patienter kan begära ut, framgår personnumret på läkaren som inte ville skriva ut eller behandlade “fel” patient i gängkonflikterna.

Eller som alla signalement, bilder, och samkörningar mellan register hos myndigheter.… NÄÄÄÄ, vi får inte ge ut signalement på förövare, vi får inte visa bilder på dömda personer, vi får inte samköra myndigheters register för att hitta bidragsfusk, vi får inte, och vi får inte. Så länge det gäller brottslingar alltså. Här är vi nog världsbäst på att skydda den personliga integriteten. :upside_down_face:

2 gillningar