Räntetrippeln

Hej,

Funderar lite, Skulle räntetrippeln kunna vara ett alternativ att ha som kombinerad ”mellanriskhink” och målspar till lite större uppskjuten konsumtion, typ bil resor, tv med mera?

Min ursprungliga tanke var en lågriskportfölj 30/70 aktier/räntor men det kanske är säkrare med räntetrippeln?

vad tror ni om en ränteportfölj 50/50 spiltan Räntefond Sverige / Spiltan Högräntefond?

 

//Jörgen

Hej Jörgen,

Tycker du kan tänka ungefär som regeln med att ha 10% aktier per år du kan avvara pengarna. Dvs tänker du att du ska köpa exempelvis bil om 3 år så kan ju en lågriskportfölj 30/70 vara bra som du tänker. Så kan man justera ned risken som tiden går.

Så det beror mkt på tidsperspektivet vilken risk jag tycker du ska våga ta. Skall du ha pengarna inom något år eller två hade jag nog satsat på räntor, skall du ha pengarna om säg 5 år så hade jag kört en 50/50 portfölj. Hoppas du är med på mitt resonemang,

//Tobias

Det man ska vara medveten om är att räntefonder som presterar hyfsat gärna innehåller företagsobligationer i olika former. Företagsobligationer är inte opåverkade av börsen ; går det dåligt för företagen går det ju dåligt för obligationerna.

Jag gillar ”10%-regeln” Alltså 10% aktier för varje år som du kan låta pengarna vara. I dagens läge hade jag lagt resterande del på ett sparkonto med insättningsgaranti och fria uttag t.ex. Collector som även ger viss ränta.

 

bil om 1 år (10% Globalfond, 90% Sparkonto)

bil om 3 år ( 30% Globalfond, 70% Sparkonto)

Glöm inte att ombalansera så att procentandelarna följer år som är kvar till köp.