SÅFA och valutor

Hej!

Ni rekommenderar SÅFA för PPM. Varför inte använda den eller motsvarande fonder i mellanriskhinken eller passiva hinken?

I podd #56 sa din gäst att det inte finns tillväxt i valutakurser. När vi semestrade i Europa på 70-talet var en CHF värd c:a 2 kr, idag kostar den 10 kr. Om man då investerat i CHF, hade väl portföljen varit värd 5 ggr mer, jämfört med motsvarande placering i SEK? Vad är det som styr valutors värde? Sverige har väl under lång tid haft en ganska stabil ekonomi, minskande statsskuld, hyffsat lugnt politiskt läge etc. Varför faller då kronan?

AP7 Såfa går endast att köpa genom PPM-systemet. Hade det gått att köpa den på annat håll så hade många bytt till den.

Tillägg: AP7 Såfa motsvarar en global indexfond (exempelvis Avanza Global, Länsförsäkringar Global Indexnära, DNB Global Indeks), fast med lägst avgift och en hävstång på maximalt 25% vilket genererar mer avkastning på lång sikt.

OK, kan man inte heller blanda själv, och separat köpa AP7 aktiefond och AP7 räntefond utanför PPM?

Det är inte bara AP7 Såfa som endast går att köpa i PPM utan även AP7 Aktiefond och räntefond finns bara i PPM.

Men närmast du kommer AP7 Såfa är att köpa en passiv global indexfond, typ Avanza Global och belåna den efter samma belåning som AP7 Aktiefond kör på.
Är du över 55 år så lägger du in en lång räntefond på 3% per år då är över 55 år, typ AMF Räntefond Lång.

Bara en snabb kommentar.
AP7 Aktiefond ska nog helst inte jämföras med en “vanlig billig globalfond”. Dels är den väl egentligen aktivt förvaltad? Den jämför sig med “MSCI ACWI SEK” men har egna regler för hållbarhet mm. Den har både utvecklade och tillväxt-länder och totalt ca 3200 innehav.

Suverän fond och verkligen synd att den inte går att handla utanför PPM men det borde gå att plocka ihop något liknande… Globala barnportföljen eller Lysa borde vara hyfsat nära bortsett hävstången, t ex?

Bara för info.

AP7 Aktiefond
https://www.ap7.se/vart-utbud/ap7-aktiefond/

AP7 Aktiefond
https://www.pensionsmyndigheten.se/service/fondtorg/fond/581371

Halvårsredogörelse 2019
https://www.ap7.se/app/uploads/2019/09/halvrsredogrelse-ap7-aktiefond-och-ap7-rntefond-2019.pdf

Mycket förenklat styrs valutan värde av två saker. Inflationsförväntningar och räntenivå.

Även om du får tio procent i ränta köper du inte valuta i ett land om inflationen är femton procent.

Har ett internationellt företag att välja på två länder med samma inflation,så väljer man landet med högst ränta.

Varför skulle exempelvis ett svenskt exportföretag vilja plocka hem pengar när man får 0 ränta i Sverige i stället för två procent i amerikanska dollar?

Nu verkar den svenska minusräntan ha kommit till vägs ände. Detta borde innebära att SEK sakta borde komma att repa sig.

Till sist. Till skillnad från Schweiz hade Sverige en hög inflation på 70- och 80-talet. 90-talet var heller ingen höjdare. Nu är det som bekant annorlunda. Därför är det extremt osannolikt att svenska kronan skulle tappa lika mycket till schweizerfrancen som den gjort historiskt. Å andra sidan, vem vet? Svenska politiker kan drabbas av självskadebeteende på nytt…

OK, så det går inte heller att själv blanda AP7 aktiefond och AP7 räntefond utanför PPM?

Nej, AP7 Såfa består ju av AP7 Aktiefond & AP7 räntefond. Beroende på ålder så placeras pengarna i dessa. Se: https://www.pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/valj-och-byt-fonder/ap7-safa-och-statens-ovriga-sparalternativ-for-premiepensionen/_jcr_content/article-main-par/image_424498460.pmadaptive.full.medium.png/1527848422612.png

Hej!

Att kronan tappat mycket på schweizerfrancen behöver inte betyda att investeringar i schweizerfranc hade varit bättre än investeringar i kronor. Att kronan försvagats har gynnat svenska exportföretag medan de schweiziska företagen inte haft lika enkelt att exportera.

Men visst, hade pengarna legat i madrassen så skulle det varit bättre med en valuta som ökat i värde.