Sälja av Allemansfond?

Vid det här laget har jag strukturerat om nästan hela mitt sparande med inriktning på indexfonder med låga avgifter men kvar är hundra tusen i Allemansfond Komplett som har hängt med i snart 20 år efter en husaffär.

När jag söker på detta forum på Allemansfond så kommer artiklarna från 2013-2014 upp där den anklagas för att inte vara bättre än just index och knappt detachera med 1,31% i avgift. Efter det varnar de inte ha väckt något intresse.

Ni som är lite pålästa, vad tycker ni om allemansfonden och om jag ska byta ut innehavet vad ska jag byta till och ska jag omsätta allt på en gång eller i portioner?

Det är mer än 10 år tills jag planerar att behöva pengarna.

 

Har själv haft allemansfonden i ca 20 år före jag hittade rikatillsammans. Jag gjorde så att jag bytte ut dessa mot indexfonder. Om detta var de smarta valet får vi ju se i framtiden. I mitt fall är detta tänkt för framtida pensionen så de är över 30 år tills dessa ska användas. Du kan göra ett räkneexempel av detta med Jans snurra:

https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-for-fondavgifter/

Kort sagt kan man säga att detta gör en skillnad på ca 20 000 över 10 år. Ha dock i åtanke att om dessa är placerade i en aktie och fonddepå så påverkas detta av beskattningen. Då behöver du göra en jämförelse med ett annat av Jans verktyg, här behöver du dock ange hur stor del som är vinst för att se om de är lönsamt eller inte:

https://rikatillsammans.se/verktyg/behalla-depa-eller-byta-till-isk-kalkylator/

 

Personligen ser jag numera en hög avgift som att banken försöker lura mig på pengar då även de vet att dessa inte kommer prestera bättre än indexfonder. Bara den anledningen räckte för mig att byta till indexfonder.

Jo jag var inne på det spåret också. Det känns som om vi har samma tankegång.

Är det någon fler som vill tycka till i frågan?

När du byter så sätt in allt på en gång inden nya fonden. Det är ju faktiskt pengar som redan är investerade, så jag ser ingen logik i att göra periodiska insättningar.

Bortsett från om det kanske är lite förmånligare i vissa fall att hålla kvar i depå så är det ju ljusår enklare att köpa/sälja/byta fonder och aktier i en ISK, så om det inte jättemycket pengar som man förlorar så skulle jag byta ändå.

/Fredrik