Sälja eller behålla depå

Hej!

Sälja eller behålla en depå och e-kapitalkonto i SHB.
Marknadsvärde ca 250 000 kr. Svensk aktiemarknad.
Har i nuläget inga andra investeringar.

Tanken är att börja månadsspara/investera samt fördela ca en miljon (inklusive värdet av ovanstående depå). Jag förstår något om hur man kan tänka vad gäller månadssparande (fyra hinkar), men vad gäller en klumpsumma är det mer oklart. Hur mycket vill man använda för köp av bostad i förhållande till att investera etc.

Mvh

Vad är ett e-kapitalkonto? På deras hemsida tycks det vara ett sparkonto med nollränta.

Investera inte pengar som skall användas till köp av bostad. Sätt upp en rimlig buffert och investera resten av det kapital som inte är tänkt att användas inom 10 år.

Tack!

Det är en gammal depå som ev ska avvecklas/säljas. Vet ej hur stor skatten kan bli och om det är bäst att sälja eller behålla.
Utdelningarna etc hamnar på e-kapitalkontot.

Hur stor del av tillgångar rekommenderas användas vid köp av bostad? Eller kanske snarare, hur många procent bolån? Är det att sikta på amorteringsfritt?

Sälj och lägg in i ISK.

Låna 85% av bostadens värde, sätt upp en lagom buffert och sätt resten i en väldiversifierad portfölj.

Att lägga några hundra tusen extra i kontantinsats för att slippa 1% amortering är inte en plusaffär. Pengarna gör bättre nytta som investerade.

Som alltid kan det naturligtvis finnas speciella livssituationer där ovanstående inte är lämpligt, t.ex om du kan tänkas använda pengarna i närtid.