Sälja eller lite?

Enligt nyheter har börsen stabilisterats en aning men det är ju fortfarande osäkert. Jag som sitter på en 40/60 split och tänkt använda pengarna om ca 2-3 år, bör jag sälja eller stanna kvar? Jag har Gått från ca 13% till 6% i skrivande stund.

Pengar du ska ha så snart borde inte sitta på börsen alls om du blir ledsen av en nedgång. En tumregel är att pengar med en horisont på 10+ år passar på börsen eftersom man oftast hinner tjäna tillbaka en nedgång. Kortare horisont är inte lika säkert därför bör man växla över tilö tryggare sparformer, vilket du till viss del har gjort.

Jag brukar se det som att pengarna på aktiemarknaden kan tappa 50% av sitt värde som det sedan tar 10 år att tjäna tillbaka. Det är där jag håller mina förväntningar. Kan jag inte acceptera det så säljer jag aktiedelen.

Det är den här utgångspunkten du ska ha. Föeslk inte tänka att du kan “tjäna tillbaka” de pengar som du förlorat de senaste dagarna på kortare tid än 10 år. Det kan hända, givetvis! Börsen kan gå upp redan i eftermiddag! Men det vet vi inget om. Därför ska du hantera dina investeringar beroende på din riskvilja och på hur lång tidshorisont du har.