Sälja för att köpa

Hej.

Jag satte in 25000kr december 2019 i indexfonder på länsförsäkringar bank som idag är värda ca 20000kr pga börsraset. Jag vill nu sälja dessa för att sätta in dem på mitt sparande hos Avanza istället.

Om jag säljer på måndag och köper igen under nästa vecka och vi säger att kursen är oförändrad, kommer jag då förlora något eller blir det bara att man flyttar värdet? Kommer jag få lika många andelar?

Tacktack

Om du har dem på ett ISK så kommer du bli dubbelt beskattad om du inte tar ut i mars och sätter in i april.

Ett alternativ är att låta Avanza flytta hela innehavet. Det tar några veckor men då sker inget köp och sälj och ingen extra beskattning. Värdepapperna flyttas.

Så om jag exempelvis på måndag säljer på länsförsäkringar och köper för andra likvider för samma summa på Avanza, så “flyttas” fonderna och pengarna, det ända som kostar mig är isk skatten och valutaväxling m.m?

Har länsförsäkringar och Avanza samma kurs dag på sälj å köp?

Jag flyttade från SHB ISK till NN ISK på fel sätt delvis för att SHB inte tillät transfer till NN.

Skatten beräknas på värdet vid 4 tillfällen under året + gjorda insättningar tex egen flytt via vanliga bankkonton.

Skatten för insättning till ISK hade jag inte tänkt på…det är tufft att betala skatt sa Mona S. Jag vill inte vara tuff :slight_smile:

Flytten jag gjorde var 2017/2018, inte nu under Corona krisen.
Ville bara påminna om “insättningsskatten” så att inte andra tabbar sig som jag gjorde:-)

Med reservation för att det aldrig går att tajma marknaden, så känns det lite riskabelt att flytta pengarna just nu. Oavsett om marknaden går upp eller ner en enskild dag så slår den väldigt hårt just nu, i stort sett hela tiden flera procentenheter per dag. Säljer du fonder och köper fonder så blir det ju oundvikligen ett par handelsdagar däremellan då du inte är investerad. Har du tur missar du ett ras som det senaste på -12% i USA, har du otur missar du en uppgång som den i fredags på +10%. Går det att få hjälp av Avanza att flytta värdepappren utan köp och sälj låter det betydligt mindre riskabelt :slight_smile:

Tack för svaren alla, men jag beslutade att ge dom aktierfonderna till mina barn istället. Har barnsparet 2650kr månaden (barnbidraget) på länsförsäkringar bank pga andra förmåner och alla indexfonder som vi använder finns där för samma kostnad som hos Avanza.

Det är heller inget sparande som behöver någon koll förutom ombalanseringar.

Tog andra likvider och satte in på Avanza (mitt framtida kapital) och köpte för istället. Nu väntar mer likvider på OM börsen går ner till -40%,-50% och slutligen på -60% utöver månadsparet. Har inga mer likvider förutom buffert som kan jobba sig in på -65% till -80% men jag tror ej på en sådan kris, då får det bli Avanza superlån och/eller lite från bufferten.

Det här med att tajma marknaden per dag upplever inte jag är lika svårt som sägs i en neråtgånde marknad. I stort sätt alla fonder sätter bryttiden för köp och kurs samma dag kl13:00/16:00 till 17:30. Om du köper en fond kl 12:00 så ser du med högtsta sannolikt vilken kurs +eller- du får. Problemet med tajming blir mer om marknaden går uppåt, inte ner eller svängigt. Kanske jag har haft tur, vem vet.

Tacktack
MVH Tim