Sälja stort innehav i enskild fond på fondkonto och flytta till Lysa?

Jag har idag ett sparande på ett fondkonto i SEB Hållbarhetsfond Världen på ~250 000. Vinsten uppgår till ~90 000. Jag är sugen på att sälja och flytta över pengarna till Lysa för att förhoppningsvis få bättre avkastning men främst bättre diversifiering. Jag har en sparhorisont på ~5-10 år.

Vad bör jag tänka på? Jag funderar på en fördelning på 70/30, känns det rimligt?

Skippa Lysa och köp Avanza global för 70 % av dina besparingar och sätt in resten på ett vanligt bankkonto. Det är enkelt och problemfritt. Du behöver inte göra någonting förrän det är dags att ta ut dina pengar. När du är där ska du ta ut dina pengar från Avanza under ett halvår, dvs 15 - 20 % per månad. Lycka till!

Kan fungera som lösning om man helt ignorerar Max’s önskemål att investera hållbart och struntar i bättre diversifiering. Alla har olika åsikter och preferenser när det gäller investeringar och alla möjligheter som finns på marknaden.

Själv kör jag lite enligt ditt förslag och låter Lysa bli, men jag förstår mycket väl att deras tjänst kan vara en mycket bra (och nu också hållbar) lösning för andra. Mot rimliga kostnader.

Helt rätt tänkt med Lysa, tycker jag!
Vad du kan tänka på eftersom vi närmar oss årsskiftet är att inte sälja SEB-fonden förrän i januari. Då hamnar reavinsten på nästa år och du behöver inte betala skatten förrän år 2021. Under tiden hinner du få avkastning på pengarna hos Lysa.