Sälja för att spara?

Hej!

Jag är ganska ny på sparande men har haft ett Avanza konto nu i två år där jag har sparat i flera olika fonder och lite aktier. Stundtals har det gått bra men jag känner att jag inte är tillräckligt duktig på att analysera olika fonder/aktier etc. Mycket har gått på känsla och rekommendationer. Jag har inte eller haft en tydlig strategi eller mål med mina köp. Nu känner jag för att använda mig av Lysa för att kunna luta mig mer tillbaka.

Problemet är att jag har en stor del av min buffert på Avanza och undrar hur jag bör göra för att gå över till Lysa? Ska jag sälja allt för att därefter sätta in det på Lysa? Eller ska jag behålla det som en “lekhink”? Men då börjar jag i fel ände…

Tacksam för svar!

 

 

 

Om du vill ”luta dig till tillbaka”, varför ha kvar pengar på Avanza? Delvis kan du inte luta dig helt tillbaka eftersom du fortfarande har pengar på Avanza, och delvis börjar Lysa-kontot på noll istället för summan som du har på Avanza.

Jag tycker det är ok att ha kvar Avanza-kontot om du har en tydlig strategi med dina köp där. Men du säger att du inte har det. Att köpa aktier på magkänsla är inte bättre än att spela på hästar. Dina pengar är värda mer än så.

Okej tack för ditt svar. Men “förlorar” jag inte pengar på att sälja allt på en gång och sätta in det på Lysa? Jag har allt på ett ISK konto men tänker på skatt osv?

Skatten skulle isåfall bli 0,09375% på kapitalet om du flyttade det, kanske inte så mycket att ta hänsyn till?
Om du vill undvika skatten så går det att sälja alla fonder och sedan be Lysa flytta över hela ditt ISK till dem, på det sättet så blir det inte en ny insättning men kan däremot ta ett tag och under denna tiden har du ingen exponering mot aktiemarknaden.