Ska jag spara i mellanriskhinken även om den är full?

Hej.

Jag ska börja spara enl 4-hinkar-modellen och menar att min mellanriskhink redan är full (utifrån hur jag räknat med årsutgifter osv…) - men ska jag ändå ha ett månadsspar där? för att hänga med i upp- och nedgång?

Eller ska jag lägga krutet på att månadsspara i den passiva hinken? som ju inte är full än på länge.

 

En lekhink vågar jag mig nog inte på ännu (eftersom jag är nybörjare)… eller är det bra att börja testa?

Är det i så fall 10 % av det jag hittills har i den passiva hinken?

 

mvh

Malin

 

 

Det finns ingen anledning att ha en lekhink. Den är till för dem som är så intresserade av aktiehandel att de inte kan låta bli att spela lotto med sin pension ?

Jag tycker att du kan lägga allt sparandet i den passiva hinken om du har fullt i de övriga. Det är där alla pengar som du inte ska ha på 10+ år hamnar. En pensionshink eller “obesämd”-hink helt enkelt. Det är förväntat att den passiva hinken så småningom är den absolut största av dina hinkar.

Att kalla aktiehandel lotto, tycker iaf jag är lite fel.
Absolut om man kör t.ex endast medtechbolag eller utan att man gör sin egna DD på bolagen man investerar i, däremot är det väldigt svårt att slå marknaden.
Men investerar man i stabila större bolag så skulle jag inte kalla det för lotto :slight_smile:

Håller helt med dig att lägga allt i den passiva hinken borde vara det bästa i detta fallet, eftersom om mellanrisk-hinken är full så finns det ingen anledning att spara där.
Man skulle såklart kunna starta ett målsparande om det är något speciellt man vill göra framöver, men annars in i passiva!

Visst, det beror ju lite på vem man är och vad man kan. Glöm inte att den passiva hinken är benchmark! Hur som helst var det inte min poäng, poängen var att den aktiva hinken är valfri och bara till för dem som faktiskt vill engagera sig.

En följdfråga. Om portföljen tappar säg 30% ska man börja spara i hinken igen då? Hur resonerar ni där?