Skatt på Isk-Insättning?

Hejsan.

Jag har sedan ett par år tillbaka en hel del kapital i olika aktier och fonder på ett Investeringssparkonto. Jag har tidigare aldrig tänkt på hur insättningar till detta Isk påverkar min skatt, trots att de varnar vid varje insättning att det kan påverka skatten. Jag läste nu lite om hur det funkar men jag förstår ändå inte riktigt hur det fungerar.
Hur skall jag tänka kring insättningar till Isk? Bara sätta in pengar när jag vet att jag skall köpa aktier för dem? Skall jag ta ut pengar från Isk som ej är kopplade till aktier, dvs det jag har “tillgängligt för köp”? Det kanske inte gör all skillnad i världen men många bäckar små…

Önskar helt enkelt en enkel lista på saker att tänka på vid insättningar och förvaring av kapital hos Investeringssparkonton, en lista som inte behöver vara mer än ett par punkter lång.

Tack på förhand och tack för en fantastisk blogg+forum!

/ Noel

 

På ISK skattar man för:

  • Insättningar
  • Kvartalsbehållningar
  • Utdelningar från utländska värdepapper (källskatt)
Det kostar lika mycket skatt att sätta in en summa pengar som det kostar att ha samma summa på sitt ISK över ett kvartalsskifte.

Om du investerar pengarna samma kvartal som du sätter in dem spelar det alltså ingen roll när du sätter in pengarna. Det är ju bara i kvartalsskiftet som behållningen beskattas. Själva insättningen måste du alltid skatta för oavsett när den sker.

Om du råkar ha likvider på ISK strax innan ett kvartalsskifte kan du ta ut pengarna “för säkerhets skull”. Du slipper då skatten för kvartalsbehållningen, men måste skatta för insättningen igen när du sätter in dem i nästa kvartal. Det går alltså jämnt upp skattemässigt, och kan i förstone tyckas meningslöst. Men, om det råkar visa sig att du inte sätter in pengarna nästa kvartal, utan väntar ytterligare något eller några kvartal, slipper du skatten för de kvartalsskiftena. Dessutom kan du ha likviderna på banken och få ränta.

Eftersom du skriver att du har aktier kan det vara värt att påminna om att att det är två likviddagar vid handel med aktier. Det kan eventuellt se ut som att du har likvider på kontot efter en aktieförsäljning, men pengarna är inte dina på riktigt förrän efter två handelsdagar, och det kan göra att du övertrasserar kontot om du lyckas ta ut dem alltför snabbt.

Avanza förklarar någorlunda enkelt hur skatten på ISK beräknas:

https://www.avanza.se/kundservice.html/228/hur-beskattas-investeringssparkonto/

2 gillningar

Inga kontanter i ett ISK. Köp aktier/fonder direkt. Att betala skatt för att ha pengarna på kontot är helt meningslöst. Bättre med Marginalen bank då med 0,6% ränta.

Om man gör insättning på ISK kontot flera gånger under ett kvartal blir det dyrare än en klumpsumma per kvartal?

Du tänker dig skattemässigt?

Det är den totala summan som blir beskattad så spelar ingen roll i hur många insättningar det görs!

1 gillning

Hej,

Bara så jag fattar… Om jag sätter in en summa (låt säga 100kkr), och sen tar jag ut den, och sätter in den igen och gör så 10ggr. Får jag då samma beskattning som om jag satt in dom bara en gång?

Never mind, läste på att man blir blir beskattad för alla 10 gångerna man satt in pengar (även samma pengar om dom tagits ut), förutsatt att det blivit gjort under samma kvartal.
Är i alla fall så jag tolkar det:

/alx

På ett ISK får man betala skatt för varje enskild insättning.
För närvarande är den skatten ca 0,1% av det insatta beloppet (0,375:4).

Gäller att passa sig när man flyttar runt pengar :slight_smile: