Skippa Sverigefonder och bara köra globalt?

Hej.

Har en fundering kring hur vettigt det egentligen är att inneha en Sverigefond. Har för mig att Jan skrivit någonstans att det är egentligen ganska partiskt att inneha och att Sverige utgör en så liten del av världsekonomin. Ändå finner man en Sverigefond i nästan alla rekommenderade portföljer runt om på nätet (tror småspararguiden är undantaget). Så utifrån riskspridning och den strategi som ändå förordas här vore det inte bättre att köra rubbet i en globalfond och därmed få en starkare ränta på ränta effekt på köpet?

Eller hur ser ni andra på för- respektive nackdelar?

/Andreas

På lång sikt jämnar valutakurserna ut sig. På kort sikt är skillnaderna mycket stora. Jag kan försäkra dig att skillnaden blir stor om dollarkursen står i sex kronor eller i nio kronor när du behöver lyfta pengar från en globalfond.

Sverige är ett litet land men är stabilt och har starka finanser. Att spara i en Europafond som innehåller Italien Spanien Grekland och Frankrike känns minst lika riskfyllt som att spara i Sverige.

 

Hej!

En anledning som brukar anges till varför man ska ha en del Sverige i portföljen om man bor där är just att vi har våra egna levnadskostnader i SEK också. Vi får lön och konsumerar i den svenska kronan, så att ha en exponering mot svenska marknaden är då inte helt fel.

Hälsningar
Elin

Hej

Kör själv allt 100% i LF Global index. Smidigt och bra. Utfallet blir nästan samma långsiktigt även om du gar 20% Sve index som kommer inte påvärka så mycket på tottalen. Då ingen vet om framtiden kan man göra hur som. Det är viktigast att hålla sig till låga avgifter och 90 eller 100% i aktiefond. Att blanda in lite fler index tror jag inte blir spå stir skillnad i avkastning än om nan väljer smidigast utan krångel allt i Global inx. Lycka till