Varför inte bara en svensk indexfond?

Har tänkt mycket den senaste tiden angående det här. Jag förstår att den riskjusterade avkastningen blir bättre med en globalfond, där det är olika valutor, regioner m.m. Men efter noga tanke undrar jag följande:

Varför inte bara köra med svenska fonder?
Jag lever i sverige, har min lön i svenska kronor, likaså lån. Min pension kommer från sverige och sverige har historiskt sett presterat väldigt bra.

Amerikaner predikar ofta om att ”allt du behöver är en indexfond i s&p 500” varför tänker inte vi svenskar så?

100% Plus allabolag eller
seb sverige indexnära?

Då behöver jag inte bry mig om valutaskiftningar, ifall frankrike konkar osv, eftersom jag har allt mitt i sverige?

Någon som kan förklara?

Har svårt att tänka mig att det skulle bli dåligt om jag investerade 10% av min lön i en svensk indexfond fram till pension? Jag tror ju trots allt på att sverige fortsätter att utvecklas.

Jag är däremot inte lika säker på hur den ekonomiska makten kommer skifta i resten av världen

2 gillningar

Helt enkelt för att USA står för 70% av globalt marknadsvärde, så köper du en amerikansk indexfond så köper du 70% av världsmarknaden. Köper du en svensk indexfond så köper du ungefär 1% av världsmarknaden.

Jo, det förstår jag. Men jag menar att de utgår från sitt eget land. Varför bör inte vi utgå från vårt eget land? Vi har väldigt många fina globala företag ändå och en fin utveckling på dessa. Det jag inte förstår är varför det skulle vara bättre att investera i andra länder om man nu tror på sverige och historiskt sett fått en bra avkastning?

Världsmarknaden är 60% usa, ja helt rätt, men det man utgår från i investeringar i en indexfond för ett specifikt land är väl potentialen att växa från och med nu så om världsindex består av 60 % nu är väl egentligen ganska ointressant, det är väl potentialen från och med nu som räknas? Eller är jag ute och cyklar? Om jag inte tror på att usa kommer avkasta 7% per år från och med nu är det ju helt onödigt att satsa på usa?

Bättre vet jag inte om det är, investerar du i svenska börsen så bör du få en högre totalavkastning på riktigt lång sikt, men högre volatilitet (=skakigare resa). Generellt sätt så vill man ju diversifiera sig, och då äger man hellre 100% av den globala marknaden än 1%. Det handlar alltså inte om att få bättre avkastning utan att få bättre riskjusterad avkastning som du säger.

Jag förstår, snittet där ja :blush:

Det är mycket hur hög risk man vågar ta och hur man tål nedgångar långsiktigt. Om du väljer 100% Plus Allabolag Sverige index har du säkert lägre risk än majoriteten av Svenska småsparare då många ligger i några få rena svenska aktier i portföljerna :+1:

1 gillning

Jag är villig att ta en hög risk för högre avkastning, jag tror på att sverige fortsätter att utvecklas framöver. Har mer än 30 år kvar till pension och kan månadsspara för att sänka risken när jag närmar mig pension. Finns det egentligen då någon anledning att välja en globalfond, framför en svensk indexfond och lite tilt mot småbolag, så länge man justerar risken med globalfond och räntor när pension närmar sig?

Om det är sådana här år, trycker jag in mer pengar och får inte panik.

1 gillning

Det är klart att det inte är en helt tokig idé, ofta speglas ju utvecklingen på de större marknaderna även i vår.

Samtidigt så blir det ”mer ägg i samma korg” och sämre spridning av risk om man väljer bara en marknad (även om man känner till den bättre än resten av världen och tror på den).

Om vi bara kollar på vad som hänt senaste året med minskat värde för kronan gentemot dollarn så är inte en globalfond fel.

I så fall blir det bredast och billigast välja 100% Plus Allabolag Sverige index . Eller varför inte välja 50/50 Sverige/globalt för bra mycket bättre riskspridning ? :person_tipping_hand:

Ja det är sant det här med valutan. Men det kan ju lika gärna gå åt andra hållet nästa år. Kronan stiger i värde och dollarn minskar i värde. Då har man 55% i dollar och 1% i sek. Kronan är ju ganska volatil, men risken med den volatila kronan minskar väl med tanke på att man har allt i svenska kronor i sitt liv? Ja man kanske tjänar ett sådant här år på att t det är dollar, men gör man det långsiktigt?

Vore det egentligen inte säkrast att ha allt alltid i sek? Min svenska ekonomi följer ju den svenska kronan då tänker jag?

Förvirrad av allt detta :joy:

Visst kan det gå åt bägge håll vad gäller valutorna. :slight_smile: Ville mest bara peka på ytterligare något som påverkar.

Hittade även den här tråden på samma ämne, har inte läst igenom allt men kanske finns det nåt matnyttigt där?

Åh tackar! Ska läsa :blush:

Om du satsar allt i Sveriges index går du också mycket Usd och Euro och Asien alla möjliga valutor inblandade då majoriteten av Svenska företag är inte så Svenska :joy:. Exporföretag blir vinsterna påvärkade hur det går för andra valutor.

Ja precis men det är ju det här jag menar. Vad är då vitsen med en globalfond om jag ändå får riskspridning med valuta och en globaliserad värld?:grin:

Håller med i resonemanget och har sedan en liten tid tillbaka kört 50% Sverige och 50% Global, tillräckligt enkelt och bra för mig iallafall. :blush:

Mvh, Johan

1 gillning

Läs den här :+1:

1 gillning

Du får mycket bättre branchspridning i en global indexfond samtidigt som det är bredare geografisk och lägre risk på stora världsföretag speciellt Usa notterade aktier :+1:. Jag rek minst 50% Global index för att sova lite lugnare :wink: . Men du bestämmer själv hur du vill ha det, men det finns inga garantier att Sverige kommer gå bättre än globalt i framtiden :person_tipping_hand:

Ska läsa. Jag förstår att jag får en bättre spridning och mindre risk med en globalfond. Hade tänkt att ta in globalfonder senare för en mer säkrad pension med bättre riskspridning, både vad gäller aktier, räntor och valutor. :blush:

Det är alltid bra sprida risker globalt . :person_tipping_hand:

Alla argument du drog för att investera i bara Sverige är samma argument som jag använder för att inte göra det :joy: Eftersom jag redan är väldigt exponerad mot Sverige i form av lön, skatt, boende, jobb, med mera. Därför vill jag sprida risken genom att investera globalt istället.

1 gillning