Tips på min fondportfölj inför ett långsiktigt sparande

Hej,

Jag har nyligen att spara i fonder, tanken är att dessa ska sparas långsiktigt. Min tanke är 15år+.

Jag vill helst bara köra det enkelt men ändå få en avkastning därför ser min portfölj ut enligt nedan.

3000 kr fördelas enligt nedan varje månad

63% Avanza Global 1900kr

17% Avanza Emergin 500kr

20% Spiltan Investment 500kr.

 

Vad tycker ni om denna portfölj?. Ska jag omfördela något eventuellt ta bort och lägga till.

Tar gärna emot förbättringsförslag och liknande då jag är ny på detta.

600kr läggs på Spiltan och inte 500kr

Kör själv på dom där tre och är nöjd! Det viktigaste är att du är nöjd!

Jag tycker inte att spridningen är tillräckligt bra med att bara köra 100 % avanza global. Jag tycker ju att du ska kolla min artikel Kom igång med ditt sparande. Det finns en anledning till att jag har satt ihop en portfölj med ca 10 fonder eller rekommenderar en fondrotbot.

Strunta i allt det där procentuppdelande och satsa 100% på Avanza Global.

100 procent sparande i utländsk valuta. Har du 100 procent av dina inkomster i utländsk valuta?

100% svensk inkomst.

Hört talas om home bias? Valutarisk? Även valuta-chans? Hur vet du att det blir bättre av att ha mer svensk valuta?
Ingen vet någonting. Köp marknaden (dvs världen). Allt annat är chansning. Iofs precis som att chansa på att världen kommer att prestera bättre än ett enskilt land.
Men då kan vi lika gärna sluta läsa Rika Tillsammans utan börja chansa (dvs köpa enskilda aktier/branscher m.m).

Komplicera!
Fördelar du ditt sparande mellan svensk och utländsk valuta minskar givetvis risken jämfört med om du enbart sparar i utländsk valuta.

Hej båda två.
Jag slänger mig in i detta och säger:
Valutan är inte särskilt viktig när vi pratar om svenska aktier.

Problemet uppstår när man pratar om räntor.
Vilken valuta ska dom vara i för ett långsiktigt sparande? Här bör man definitivt överväga “home-bias” men det är väl värt att också överväga att sprida valuta risken med lite tillgångar i USD och EUR. Inte för att spekulera i dessa valutor utan för att minska valuta risken.

Det är onödigt att komplicera sitt sparande med olika fondkategorier, guld och fondrobotar och liknande.

 

Med ett sparande på mer än 15 år ska du spara så enkelt som möjligt.

 

Jag har för skoj skull tittat på avkastningen för del LF Global (eftersom Avanza global inte har så lång historik) och jämfört med Bolmessons nybörjarportfölj med följande fonder:

 

60 % aktiefonder

40 % LF Global indexnära

10 % Spiltan aktiefond investmentbolag

10 % LF tillväxtmarknader indexnära

 

40 % räntefonder

10 % Spiltan räntefond Sverige

10 % AMF lång

10 % Handelsbanken realränta

10 % IKC avkastningsfond

 

Om du sparar 100 % i LF global får du 6 á 7 % högre avkastning per år än Bolmesson. Jämförelsen avser de senast 5 åren.

 

För ditt sparande av 3000 kr per månad ger det mer än 2000 kr lägre avkastning varje år.

 

När man sparar på mer än 15 års sikt ska du spara 100 % i Avanza global!

Avanza!
Nu jämför du äpplen och päron! Nybörjarfonden är ju en lågriskfond. Du kan inte jämföra detta med en fond med högre risk. Det finns mängder av nybörjare som är livrädda för att riskera sitt kapital. Nybörjarfonden är en fond för dem. Den kan också vara bra för pensionärer som kommit upp en bit iåren. Personligen skulle jag aldrig råda en 85-åring att satsa 100 procent av sitt sparande i en globalfond…

Du pratar strunt Jan! Kan man spara bredare en en global index fond? Var har du läst detta att dina 10 komplicerade fond fördelning skulle göra det bredare en en global index? I vilken bok kan jag läsa detta? Krångligt du gör det.

Ok, men vad skulle du säga om jag rekommenderade till dig en portfölj enligt följande fördelning?

65% USA
20% Europa
10% Japan
5% Australien och Asien

Du får också se till att du inte har någon Kina i din portfölj. Inte heller Indien, Ryssland eller Brasilien och andra länder från Sydamerika, eller Afrika. Och inga Sverigefonder eller några småbolag överhuvudtaget.

Kanske har du inte reflekterat över det tidigare, men det är så här en global indexfond ser ut (inte exakt, men näst intill).

100 % Globalfond ger en en hemsk Maximum Drawdown jämfört med en portfölj med olika diversifierade tillgångsklasser.

Man han även förbättra Maximum Drawdown med momentum strategier som gör resan mycket behagligare än att enbart sitta med 100% Globalfond.

 

 

… hur svårt är det förstå och acceptera att det (tyvärr!) inte finns en enda global indexfond tillgänglig som täcker hela världsmarknaden och alla tillgångar. Och att det är precis därför att man kan välja att lägga till te.x. småbolagsfonder, tillväxtmarknader och räntefonder för att ha sin portfölj ÄNNU bredare… tyvärr mot en liten merkostnad.

Personligen blir jag småtrött på alla purister som påstår att te.x. 100% Avanza Global eller LF Global Indexnära räcker och att alla som inte delar samma åsikt är fullständiga idioter. Jag säger inte att de som skriva sådana kommentarer inte kan ha rätt… tiden får visa…och jag hoppas för verkligen för dem att de blir hur rika som helst med deras strategi… men det finns nyanser (och argument) till allting och det verka rätt ofta brista lite på respekt i många av de (helt anonyma) kommentarerna.

Samma sak med Lysa som investeringstjänst… önskar man bekvämlighet och vill man ändå går brett så är det en perfekt lösning! Ingenting fel med det. För andra som tycker om att pilla själva eller föredrar att köra en " en enda globalfond"-strategi är Lysa helt enkelt en mindre bra match, men det gör det inte till ett dåligt val.

 

En globalfond är inte så diversifierad som många tror.
Den består till ca.99% av samma marknad, västvärlden och varav ca. 60% USA.

Drivmotorn för den världsdelen och marknaden är USA, då sitter du alltså med en fond som har 60% potential till 100% risk.

50-60% västvärlden (USA och Sverige) och 40-50% öst/tillväxt.
Samma potentiell men mindre drawdown.

Om du avviker i från global index gör du inte portföljen bredare. Det vad du gör höjer risken och kanske kan öka avkastning långsiktigt. Tillväxtmarknad,småbolag sverige index fond gör portföljen dyrare och högre risk och ev högre avkastning långsiktigt. Om man vill ha högre risk då ska man satsa på småbolag och tillväxtmarknad men då ska det märkas i portföljen. Tex 50% Globalt. 25% småbolag Sverige index. 25% Tillväxtmarknad index. Inga 5% hit och dit.

Mvh A. P

Tack för kommentaren A.P! Jag vet inte om jag helt fattar och håller med men jag verkligen uppskattar en förklaring som är betydligt mera än “Det är bara så, allt annat är skräp” som vi sett så mycket när det gäller det här ämnet. :wink:

Många skriver “Det här är rätt!”… men vad de egentligen borde skriva är “Det här är rätt… för mig… och jag kan rekommendera det om du tänker och har samma övertygelse som jag.”

Det finns så mycket saker som t.ex riskprofil, bekvämlighet, tidshorisonter, osv som gör olika lösningar mer eller mindre lämpad/passande för en individ.

Spara 100% i Avanza global. Du får inte större spridning genom att kladda med andra fondkategorier och robotar.

Ordningsmannen!

Läs gärna Addes och Eriks inlägg och ta till dig innehållet. 1/ De globala fonder som finns täcker INTE hela världens börser. 2/ Det finns dessutom en enorm övervikt av amerikanska aktier, vilket heller inte gynnar riskspridningen.

För den ointresserade aktiespararen som bara vill ha en fond fungerar en globalfond bra. Spara därför själv gärna enbart i en global fond, men sprid inte det felaktiga budskapet att en enda global fond är det optimala ur riskspridningssynpunkt.