Spara till barn

Hej!

Jag sparar mina barns (8 och 11 år) barnbidrag på varsitt konto utan ränta. Hur ska jag placera pengarna på bästa sätt. Jag sparar 1325 kr/barn/månad.

 

 

Kerstin,

Du sparar i Globala Barnportföljen eller hos Lysa så tar de hand om allt till en kostnad av 0,40%. Jan har hur mycket info som helst om barnspar. Han har två av snitt som går igenom barnsparande mycket grundligt med Claudia Galli Concha.

Jag själv har bara investerande hos Lysa. Ett konto med 90% globala aktieindexfonder och 10% globala räntefonder. Ett gemensamt konto till ALLA tre barnen. Jag tycker Lysa är oslagbart smidigt. Man startar ett konto med bankid och sen sätter man upp ett autogiro och låter det rulla på. Du behöver inte göra någonting efter det. Allt går automatiskt. Inga speciella fondval. Inga krångligheter. Ingen manuell ombalansering.

Varför rekommenderas Lysa överallt?
Jan säger och skriver själv att 99% aldrig slår index. Varför skulle man då vilja betala en högre avgift till Lysa än att bara lägga allt i en vanlig indexfond?

Jag upplever att Lysa är ett bra alternativ eftersom de ger en bra riskspridning till en billig peng om man inte vill göra det själv.

Lysa har inte som mål att slå index vad jag vet. Lysa löser ett problem som jag tror många sparare har. De vill ge dig möjlighet att spara i breda aktieindex med bra riskspridning.

Försök spara 500:- i en 90/10-portfölj med flera aktie- och räntefonder så kommer du se att det inte går. Dessutom slipper man ombalansering. Man slipper välja fonder. Man kommer åt riktigt bra indexfonder med fysiskt ägande. Du kan månadsspara från 200:-. Du kan ändra fördelning mellan aktier och räntor enkelt. Jag har dessutom tre olika konton med olika risknivåer.

Du kommer åt ca 6000 bolag i alla branscher och regioner varav 4200 är småbolag över hela världen. Räntefonderna är både regionala och globala. Lysa väljer räntefonder som i så stor utsträckning som möjligt har så låg samvariation med aktiefonderna som möjligt.

För en person som vill ha ett långsiktigt, stabilt och automatiskt sparande så tycker jag Lysa är ett utmärkt val. För mig är det värt det. Det är 8 punkter dyrare än den portfölj jag hade innan och då hade jag inga räntefonder.

MEN, har man möjlighet att spara mer än 2000:- i månaden och dessutom VILL hålla på att följa fonder och välja fonder så ska man självklart göra det. Om man dessutom vill spara i olika risknivåer (läs olika ISK-konton) så måste man spara ännu mer. Hos Lysa kan man ha tre ISK-konton med varsitt autogiro och varsin fördelning. Minsta belopp är 200:- per autogiro och då kan man ha t.ex. en 90/10, en 60/40 och en 30/70 med automatisk ombalansering.

Allt detta sammantaget gör att jag tycker det är en oslagbar tjänst.

Jag sparar i en Kapitalförsäkring i mitt namn i olika fonder med låga avgifter. Sparhorisont 10-15 år ca.

Sparar även i aktieportföljer (100% aktier) aktivt förvaltade i Aktieinvest (Aktiespararna). Även detta i mitt namn.

Sparar 4000 kr/mån totalt (barn 14 och 11 år)

/Jeanette

 

http://slutaarbetavid61.bloggo.nu/