Spara till barnen 400.000

Hej,så himla bra sida jag har hittat. Tack för det. Jag har mina barns pengar på ett sparkonto utan ränta, runt 400.000, de är 7 och 11 idag. Jag vill börja placera i aktiefonder. Är kund hos SEB, det jobbiga är att jag vill välja fonder ni rekommenderar men de finns inte på SEB. Kan jag hitta fonder där som ändå är bra eller hur skall jag gå tillväga.Jag behöver hjälp med fördelningen och hur mycket pengar jag skall månadsspara. Och så är det ju det där med avgifter. Barnbidraget kommer in varje månad så länge vi har råd. En rädsla jag har som inte har gjort att jag tagit tag i detta är att jag väntar på ett börsras, men när kommer det? Nu står börsen all time High skall man verkligen börja nu. Men jag kommer ändå inte lyckas börja spara vid botten ändå, som det är nu har jag ångest för att jag inte kommer till skott.Snälla hjälp mig att komma igång, tacksam för svar //Susanne

Du kan ignorera mina meddelanden.
Men jag vill bara berätta för dig att jag personligen skriver till dig om ett lånerbjudande här i Sverige för att undvika utländska långivare.
För mer garanti och säkerhet kommer du vara nöjd på 36 timmar.
Kontakt : blombritt48@gmail.com

Mvh

Hej Susanne!

SEB har några bra fonder, om än “dyra”. Den ena är en globalfond som heter SEB Etisk Global Indexfond. Produktavgiften är 0,44%, men presterar absolut i linje med LF Global Indexnära, så du kan välja den med gott samvete. Den globalfonden har lite mer Asien än LF och då behöver du inte lägga till någon Asienfond. Sen har SEB en av de bättre svenska indexfonderna, SEB Sverige indexfond som jag tror Jan har med på sin lista.

När det gäller lång räntefond skulle SEB Obligationsfond SEK kunna vara ett alternativ. Den har inte haft lika bra utveckling som AMF Räntefond Lång, men de beter sig historiskt ungefär likadant.

Det där med rädsla inför börsras måste du släppa. Vi kommer aldrig kunna förutse framtiden. Jan har många blogginlägg om ämnet. Vi trodde börsen hade ATH för något år sedan också…

Det äldsta barnet har minst 8-9 år kvar innan några pengar ska användas och på den tidsperioden kommer börsen gå både upp och ner, och då mest upp.

Jag vill påstå att du kommer förlora mer pengar på en 8-årsperiod om de ligger kvar på sparkonton än om du sätter dem i bra indexfonder.

Om du absolut vill ligga kvar hos SEB så lägg 90% i SEB Etisk Global indexfond och 10% i SEB Obligationsfond SEK. Sen ska du ombalansera detta en gång per år, dvs sälja/köpa så du återställer till 90/10. Vill du ha med Sverige, lägg 80% i globalfonden, 10% i Sverigefonden och 10% i räntefonden. Jag tror inte att 10% i Sverigefonden kommer göra någon positiv skillnad, tvärt om.

Om du kan tänka dig att flytta ut sparandet från SEB så kanske Lysa kan vara ett alternativ för dig. Du behöver inte tänka på fondval över huvud taget, allt sköts av dem. Du får bra fonder till en vettig peng, ca 0,40% i total avgift.

Du ställer där in 90% aktier och 10% räntor, resten sköter Lysa. En fördel med Lysa är deras månadssparande från 200:- och uppåt, dvs du kan spara vilket belopp du vill och det du sätter in kommer fördelas enligt den fördelning du valt. Lysa ombalanserar också löpande både innehavet i de olika underliggande fonderna och fördelningen mellan räntor och aktier.

Om du känner dig lite otrygg så kan en fördelning på 60% aktier och 40% räntor vara bra, men tidsperioden är så lång och du kommer sannolikt tappa avkastning med 60/40.

Har du själv loggat in på Pensionsmyndighetens hemsida och kolla hur din allmänna pension ser ut och vilken fond som ligger där? Har du inte gjort ett aktivt val så ligger du i AP7 Såfa och det är en globalfond precis som den från SEB (de skiljer lite, men inte så jättemycket faktiskt). Det är en av de fonder som över tid gått bäst i PPM.

Med det vill jag säga att vi måste släppa börsoron och tänka låååååångsiktigt. Din yngsta har mer än 10 år tills det är dags att ta av pengarna och det är oceaner av tid.

Jag gjorde ett kort räkneexempel på 10 år via Jans ränta-på-ränta-kalkylator och får då (givet ett startkapital om 400’ och månadssparande på 2000:-):

Beloppet visar vad du har om 10 år efter skatt.

Sparkonto 1% ränta, 30% reavinstskatt: 678 000:-
Fonder 6% avkastning, ISK schablonskatt: 1 004 000:-
Fonder 8% avkastning, ISK schablonskatt: 1 180 000:-

Sannolikheten att börsen under en 10-årsperiod skulle ge mindre än 1% i avkastning per år är i princip uteslutet. Alltså, in med pengarna på börsen och välj antingen 60/40 eller 90/10.

Om du lägger till fler fonder än globalfonden så introducerar man risker som man sannolikt inte får betalat för som en professor sagt som Jan intervjuat. Jag tror på enkelheten.

Du kommer mycket långt på 90% SEB Etisk Global och 10% SEB Obligationsfond. Enkelt, relativt billigt och effektivt.

Stort lycka till!

/Indexpatronen

Seb har också en gratis indexfond europa som kan fungera lika bra som en global index fond. Seb europa gratis 0.03% i avg. Själv hade jag valt den istället för att betala 0.40% i avg.
Mvh. Jack

Jag vill bara flika in, innan CL hinner före, att ett tredje alternativ är att starta ett ISK eller en kapitalförsäkring hos t.ex. Avanza och då köpa 90% eller 60% Avanza Global och 10% eller 40% AMF Räntefond Lång. Billigare än så går nästan inte att få och du har två fina fonder som kommer göra gott över tid.

/Indexpatronen

Jag tror det blir SEB, har bolån där och gillar att ha alla pengar på samma ställe. Tack så hemskt mycket för ditt svar. Hur mycket tyckte du att jag skulle sätta in varje månad? för jag vågar inte sätta alla 400.000 på en gång men det tror jag var din tanke, eller?

Det visste jag inte att de hade en fond som var så billig.

Den är inte billig och kostar 0.49% i avg. Avanza Global 0.10% i avg. Seb europa gratis 0.03% riktigt billig fast lite sämre riskspridning men funkar lika bra för det. Lycka till.
Mvh. Jack