Spara till pension i Lysa

Hej! Jag sparar i Folksam kapitalförsäkring fond och traditionell till min pension. Jag funderar att öppna ett konto hos Lysa och flytta dit mina besparingar från Folksam.Jag är 52 år och ska pensionera mig om 15 år. Började spara i Folksam för 8-9 år sedan. Hur fördelar jag aktier o räntor hos Lysa i mitt fall? Är det tryggt att spara i Lysa i 15 år ?

 

Börja med att gå in på lysa.se och tryck på bli medlem, svara på deras frågor för att få ett investeringsförslag på räntor och fonder utifrån dina preferenser. Det kostar ingenting att få ett förslag och du binder dig inte till någonting.

AP7 Aktiefond är en speciell produkt som använder hävstång. Därför är risken betydligt högre än i en vanlig global indexfond, särskilt på kort sikt. Men på lång sikt är sannolikheten hög att AP7 Aktiefond ger bättre avkastning.

Eftersom AP7 Aktiefonden har så hög risk måste det kompenseras med hög andel räntor i god tid både före och efter pensionsåldern.

AP7 Såfa är en standardmodell som är densamma för alla och avsikten är att den ska ge en mycket stabil och jämn avkastning med låg risk under hela pensionstiden. Den förutsätter också att alla lever lika länge. Och den frågan inte när du behöver och vill ta ut pengarna.

Enligt Ap7 modellen har du 100% aktier tills du är 55 år. Sen viktar du över 3% årligen mot räntor tills du når 30/70 aktier/räntor.

Rätt eller fel? Det får du själv avgöra

läs på hemsidan Ap7

Om du inte tänker på att ta ut pengar inom 10 år kan du lugnt ha 90-100% aktiefonder på Lysa. Annars är det inte åldern utan sparhorisonten som avgör andelen räntor. Du kan klicka på länken ”Kom igång och spara” överst till vänster på den här sidan för mer info. Och det är tryggt att spara hos Lysa, lika tryggt som på banken.

Som Tale säger så är det lika säkert att spara hos Lysa som hos en “vanlig” bank, dom lyder under samma regelverk.